Ex-hiihtäjä sai elinikäisen kilpailukiellon ilman positiivista testitulosta: "Katselin televisiota kalsareissani, kun neljä poliisia automaattiasein ryntäsi sisään" – toimii nyt MM-kisojen pomona

Ex-hiihtäjä Martin Tauber pidätettiin pelkät kalsarit jalassa ja hän sai elinikäisen kilpailukiellon dopingista. Tätä nykyä hän toimii Seefeldin hiihtolajien MM-kilpailujen maastohiihdon kilpailupäällikkönä. Tauber kertoi Expressenille tapahtuneesta ja nykyisestä työstään.

MM-kisojen johtotehtävissä toimiva Tauber kertoo, että Seefeldiin valmistautuminen on yhtä kaaosta.

– Kyllä, kaaosta. Toivon, että kisoista tulee onnistuneet. Meillä on kuitenkin vielä monta asiaa, jotka pitää ratkaista. Varsinaisesti tarvitsemme lisää aikaa, jota meillä ei ole. Rahaakaan ei ole enää. Silloin kun ei ole rahaa, ei voi palkata lisää työvoimaa. Ilman työvoimaa ei ongelmia voida ratkaista, Tauber sanoo.

Hän kertoo tekevänsä 18-tuntisia työpäiviä ja joskus työnteko tapahtuu öisinkin. Suurin osa työstä tapahtuu väliaikaisen hiihtostadionin parissa, joka on kaukana valmiista. Työhön kuuluu myös turistien huomioon ottaminen. Tauber sanoo, että turistit eivät välitä MM-kisoista.

– Emme halua vaivata heitä. Sen takia suuren osan työstä tulee tapahtua iltaisin ja öisin, jotta emme häiritsisi turisteja, Tauber kertoo.

Yhteistyö kansainvälisen hiihtoliitto FIS:in kanssa ei ole sujunut kovinkaan hyvin. 

– Se on ollut täyttä sirkusta. He vierailivat täällä vastikään ja me näytimme, mitä kaikkea olemme tehneet MM-kisojen eteen. He kuitenkin keskittyivät vaan puhelimiinsa ja tekivät kaikkea muuta, varsinkin pääsihteeri Sarah Lewis, Tauber sanoo.

– Minun on pakko sanoa tämä. Olemme ylpeitä siitä, mitä olemme saaneet aikaiseksi, mutta hän (Lewis) ei kuunnellut sanaakaan. Se oli epäkunnioittavaa, Tauber jatkaa.

Myöskään kilpailupäällikkö Pierre Mignerey ei Tauberin mielestä ollut kiinnostunut itse kisapaikasta, vaan häntä kiinnosti enemmän hotelli ja kuntosalit.

– Kysyin häneltä, että otammeko yhden kierroksen, jotta näemme radan. Hän vastasi kylmästi "ei". Heillä oli aikainen lento tänne ja hän halusi tietää, jos meillä on jokin kuntosali, joka avautuisi jo aamuneljältä. Vastasin heille, että te olette tulleet pieneen alppikylään, ette suureen kaupunkiin. Ainoa kuntosalimme aukeaa kello 10, Tauber sanoo.

Mignerey oli pyöritellyt päätään tälle vastaukselle, johon Tauber oli todennut, että tämä on todellisuus.

Dopingista puhuttaessa Tauber nostaa heti keskustelun aluksi sormensa pystyyn ja kysyy, ettekö tiedä, että minut on vapautettu. Vuoden 2006 Torinon olympialaisissa päivää ennen miesten viestikilpailua italialainen poliisi teki ratsian Itävallan maajoukkueen hotelliin. Osa hiihtäjistä otettiin kuulusteluihin ja pakotettiin dopingtestiin.

Syy ratsiaan oli se, että poliisi oli saanut tietoonsa, että aikaisemmin dopingrikkomuksista rangaistu valmentaja Walter Mayer oli nähty hotellilla. Poliisi löysi ratsiassa verisiä lautasliinoja ja varusteita, joilla tehdään verensiirtoja.

– Kaikki oli niin outoa. Istuin kalsareissani katsomassa televisiota, kun neljä poliisia ryntäsi sisään automaattiasein. Sinä ei yönä ei saanut nukutuksi ja seuraavana päivänä oli vuorossa viestikilpailu, Tauber kertoo.

– Muistan, että istuin vanhempieni kotona olympialaisten jälkeen ja sanoin heille, että en ollut tehnyt mitään. Vanhempani itkivät ja olivat vihaisia minulle. Kaikki luulivat, että olin käyttänyt dopingia, en uskaltanut mennä ovesta ulos, Tauber jatkaa.

Testitulos oli negatiivinen, mutta siitä huolimatta hän ja kolme muuta joukkuetoveria saivat kansainväliseltä olympiakomitealta elinikäisen kilpailukiellon.

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n rangaistus oli tullut dopingaineiden hallussapidosta. Tauber otettiin kiinni vuotta myöhemmin hiihdon maailmancupin Italian Cognen kilpailun jälkeen, sillä dopingin käyttö on rikos Italiassa.

Hän sai vuoden 2017 syksyllä kansainväliseltä hiihtoliitolta FIS:iltä kahden vuoden kilpailukiellon. 

Italialainen syyttäjä totesi, että Tauberin vereen oli laitettu kiellettyjä aineita ja heillä oli hänen mukaansa olemassa tarkka kertomus siitä, kuinka hän on huijannut. Tauberin mielestä tarina oli keksitty.

Kuusi vuotta myöhemmin Tauber vapautettiin tuomiostaan. 

– Se oli uskomaton tunne. Muistan, kun puhelu tuli ja kuulin olevani vapautettu, menin baaritiskille ja tilasin oluen, Tauber sanoo.

Olympiakomitean antama panna on kuitenkin jäänyt voimaan. 

– Heillä on ilmeisesti omat sääntönsä. Olen suljettu elinikäisesti KOK:n toimesta, vaikka heillä ei ole mitään todisteita. Vaikeinta tällä hetkellä on se, että kukaan ei tiedä, että minut on vapautettu, koska siitä ei ole juurikaan kirjoitettu mitään. Skandaalista ja Torinon tapahtumista sen sijaan kirjoitettiin paljon, Tauber toteaa.

Seefeldin hiihtolajien MM-kilpailut käydään 19. helmikuuta - 3. maaliskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat