Ex-gangsteri Mika "Immu" Ilmén erikoishaastattelussa: "Suomi on kuin tehty järjestäytyneelle rikollisuudelle, tuomiot ovat kesyjä ja naurettavia"

Mika"Immu"Ilmén kertoo, kuinka raaka paikka vankila on ja millaista siellä on elää – katso Rikospaikan erikoishaastattelu tästä 11:24
Katso Mika "Immu" Ilménin MTV:n Rikospaikassa antama haastattelu kokonaisuudessaan yltä!

Suomessa oikeusjärjestelmä on kuin pedattu järjestäytyneelle rikollisuudelle, sanoo ex-gansteri Mika Ilmén MTV:n Rikospaikan erikoishaastattelussa.

Kymmenen vuoden huumetuomion istunut entinen moottoripyöräjengi Cannonballin asekersantti Mika "Immu" Ilmén sanoo, että rikollis- ja vankilamaailmassa ei ole mitään ihannoitavaa.

– Sä et ole mikään kova jätkä, jos heilut liivit päällä. Hommat tehdään aina hirveällä ylivoimalla ja lopputulos hoidetaan maaliin keinolla millä hyvänsä. Konnamaailmassa ei kysellä minkään moraalin perään.

Keskiviikon Rikospaikassa haastatellun Ilménin mukaan rikollismaailman väkivaltaiset torpedohommat ovat kaksiteräinen miekka.

– Torpedot eivät halua kuin helppoja päänahkoja, koska jos homma meneekin toisinpäin, se on ihan hirveä kasvojenmenetys.

Ilmén sanoo myös, että Suomi on kuin tehty järjestäytyneelle rikollisuudelle.

– Tuomiot Suomessa on ihan kesyjä ja naurettavia. Esimerkiksi Virossa iso huumemies vetää tuomion aina päivästä päivään. Jos anoo vapaaksi aiemmin, ei onnistu. Norjassa elinkautisvanki istuu 21 suvea.

Suomessa huumerikoksista saa maksimissaan 13 vuoden tuomion. Keskimäärin elinkautinen vankeus kestää Suomessa noin 14,5 vuotta. Monessa muussa maassa elinkautistuomiot ovat käytännössä selvästi pitempiä.

Sanottavaa riittää

Ilmén kuvaa juuri julkaistussa uudessa kirjassa vankilan karua arkea ja aukoo päätä monille tunnetuille rikollisnimille.

– Auon, koska en pidä niitä minään, Ilmén sanoo haastattelussa.

Huumetuomiosta vuonna 2018 vapautunut Ilmén on itse päässyt irti rikoksista ja liivijengiympyröistä.

– Mulla ei ole sellaista sapluunaa, että juuri tämä käy kaikille. Mutta vaatii tietynlaista kovuutta päästä eroon. Joudut saneeraamaan entisen ystäväpiirin ihan täysin, ja se on hyvä asia.

Tällaista on sellielämä

Rikollisina aikoinaan mies kuitenkin vietti aikoja kaltereiden takana. Vankila on Ilménin mukaan spurguvarasto.

– Täynnä puliukkoja. Huumeita on älyttömästi ja päivääkään ei tarvitsisi olla selvinpäin, jos ei sitä itse halua, hän lataa.

Jos tavallinen ihminen jonkin rikoksen seurauksena vankilaan joutuu, Ilmén neuvoo tuomion saanutta huolehtimaan kiven sisässä vain omista asioistaan.

– Menee ihan sillä tavalla laput silmillä. Ei ota kantaa riitoihin eikä ihmisiin. Niillä selviää jo pitkälle.

– Ei lainaile tupakkaa eikä makeisia, sillä vankilassa se tulkitaan heikkoudeksi. Siellä on ihmisiä, jotka asuvat koko elämänsä näissä laitoksissa, ja niille semmoinen ihminen näyttää kävelevältä lounasseteliltä.

Vapaaottelijanakin tunnetun Ilménin mukaan vankilassa vallitsevat vahvimman lait.

– Kun oot hurja äijä, tottakai pärjäät paremmin. Mutta ei se ole takuu sille, että pärjää.

Jätti jäljen

Vankila-aika on jättänyt jälkensä myös Ilméniin.

– Olen saanut pysyviä osumia. Esimerkiksi jos makkarin ovi on kiinni, kun menen nukkumaan, rupeaa ahdistamaan. Vasta kun avaan oven, tulee uni.

Ex-gangsteri sanoo Rikospaikan haastattelussa olevansa täysin varma, ettei hän koskaan enää palaa rikolliselle tielle.

– Täysin varma. Ei oo ikävä niihin ympyröihin. Mun elämä on monin kerroin parempaa nykyään.

Lue myös:

    Uusimmat