Evira: Vaarallinen loinen voi tarttua koirasta ihmiseen

Metsästyskoirat voivat välittää vaarallisen hirviekinokokkiloisen ihmiseen. Tartuntojen estämiseksi teurastusjätteet täytyy käsitellä erittäin huolellisesti.

Hirvijahti on käynnistynyt ja metsästysmajoilla teurasjätteiden käsittelyssä on syytä olla tarkkana. Eviran mukaan paras tapa estää koirien ja ihmisten loistartunnat on hävittää metsästyspaikkojen teurasjätteistä hirvien keuhkot niin, etteivät koirat ja petoeläimet pääse syömään niitä.

Hirven keuhkoissa olevat loisrakkulat voivat olla pieniä, syvällä keuhkossa ja hankalasti havaittavissa.

– Toukkarakkula on hirven keuhkossa kirkkaan nesteen täyttämä, vaalean kalvon rajaama muodostuma. Jos sen vahingossa leikkaa rikki, neste monesti ruiskahtaa paineella ulos, kertoo tutkija Marja Isomursu Eviran tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksiköstä.

Ihmiselle hirven keuhkot eivät ole vaarallisia, sillä toukkarakkulat tarttuvat vain koiraeläimiin.

Ihminen voi saada tartunnan munista

Sudet ja koirat saavat tartunnan syödessään hirven keuhkossa tai joskus myös maksassa olevan toukkarakkulan. Koiraeläimen suolessa toukkarakkulasta kehittyy aikuisia heisimatoja. Madot tuottavat munia, jotka pääsevät ympäristöön ulosteissa.

Ihminen voi näin saada tartunnan madon munista, joita on esimerkiksi loista kantavan koiran turkissa. Munista voi kehittyä ihmisen keuhkoihin toukkarakkuloita, jotka vuosien kuluessa kasvavat hitaasti hyvinkin suuriksi ja vaikeasti hoidettaviksi ennen vakavampia oireita.

Koirien lääkitseminen tärkeää

Evira ohjeistaa metsästyskoirien omistajia lääkitsemään eläimet hirvikauden alussa että lopussa, jotta koira ei vie tartuntaa metsään eikä tuo sitä mukanaan kotiin. Matolääkkeeksi pitää valita heisimatoihin tehoava valmiste.

Hirviekinokin levinneisyysalue keskittyy Itä-Suomeen ja sitä esiintyy Kainuussa sekä Pohjois-Karjalassa. Lisäksi loista tavataan Itä-Lapissa, lähinnä Sallassa ja Kuusamossa.

Evira seuraa hirviekinokokin esiintymistä Suomessa. Hirvien keuhkoja, joissa on epäilyttäviä muutoksia, voi lähettää Eviran Oulun toimipaikkaan. Evira maksaa matkahuollon toimituskulut.

Lähde: Evira

Kuva: Lehtikuva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat