Evira: Näistä ruoista Suomessa saadaan eniten ruokamyrkytyksiä

Eviran mukaan ihmisillä todettujen salmonellatartuntojen määrä ja salmonellan esiintyvyys siipikarjassa vähenivät EU:ssa vuonna 2010. Edellisvuoteen verrattuna ihmisillä todettiin lähes yhdeksän prosenttia vähemmän salmonellatartuntoja.

Eviran mukaan vuosi oli jo kuudes peräkkäinen kun ihmisillä todettujen salmonellatartuntojen määrä EU:ssa aleni. Salmonella Enteritidis oli edelleen Suomessa yleisin ulkomailla saatujen salmonellatartuntojen aiheuttaja.

Lähes kaikki EU-maat saavuttivat siipikarjan salmonellan vähentämiseksi vuodelle 2010 asetetun tavoitteen. Suomessa saavutettiin EU:n tavoitteita alhaisempi kansallisen salmonellavalvontaohjelman tavoite (alle 1 %) salmonellan esiintyvyydelle tuotantoeläimissä.

Ruokamyrkytyksiä kasviksista

Tilastojen perusteella kasvisten osuus ruokamyrkytysten aiheuttajana on kasvanut. Vuonna 2010 Euroopassa tilastoitiin 5 262 ruokamyrkytysepidemiaa, joihin sairastuneista 43 000 henkilöstä 25 menehtyi. Luvut ovat hieman edellisvuotta alhaisempia. Epidemioista suurimman osan aiheuttivat salmonella, virukset ja kampylobakteerit. Yleisimmin tartunnan sai kananmunasta ja munavalmisteista, noutopöytäruokailusta, sekä kasviksista ja kasvisvalmisteista. Kasviksilla oli selvästi aiempaa suurempi merkitys ruokamyrkytysepidemioitten aiheuttajina.

Suomessa tilanne oli EU:n keskiarvoja parempi. Ruokamyrkytysepidemioita raportoitiin vuonna 2010 neljännes edellisvuotta vähemmän (yhteensä 44 epidemiaa). Ruokamyrkytysepidemioissa sairastuneita todettiin lähes puolet vähemmän, eli noin 920 henkilöä. Epidemioitten välittäjänä kasvikset ja kasvistuotteet olivat yleisin (12 epidemiaa) ja liha ja lihavalmisteet toiseksi yleisin (8 epidemiaa) elintarvikeryhmä. Raaka punajuuriraaste aiheutti seitsemän äkillistä ruokamyrkytysepidemiaa pääosin henkilöstöravintoloissa.

Suomessa eniten listerioosia – syynä kalatuotteet

Yleisin ruokamyrkytysten aiheuttaja Suomessa oli norovirus, joka oli syynä lähes joka kolmanteen elintarvikevälitteiseen epidemiaan ja aiheutti vuoden kaksi suurinta epidemiaa. Suomessa listerioosin ilmaantuvuus oli Euroopan maiden korkein. EU:n tasolla listerioositapaukset vähenivät vuonna 2010 hieman edellisvuodesta, mutta Suomessa todettiin kuitenkin 71 listeriabakteerin aiheuttamaa vakavaa sairastumista, kun edeltävinä vuosina tapauksia oli ilmoitettu noin 20-50 vuodessa.

Joka neljäs listerioosiin sairastuneista kuoli. Sairastuneilla todetuin listeriatyyppi oli yleisin löydös myös vuonna 2010 tutkituissa elintarvikkeissa. Valtaosa elintarvikelöydöksistä liittyi kalatuotteisiin. Haastattelemalla selvisi, että listerioosiin sairastuneista kaksi kolmesta oli syönyt graavattua tai kylmäsavustettua kalaa.

Tiedot käyvät ilmi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn ja Euroopan tautikeskus ECDC:n raportista, joka koskee zoonooseja ja elintarvikkeiden aiheuttamia ruokamyrkytysepidemioita vuonna 2010.

Lähde: Evira

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja