Eve Kulmala, 22, loitsii huumoria tasa-arvosta ja feminismistä – "Tavoitteeni ei ole olla mikään koko kansan koomikko"

Eve Kulmala, 22, loitsii huumoria tasa-arvosta ja feminismistä –"Tavoitteeni ei ole olla mikään koko kansan koomikko" 3:48
Eve Kulmala, 22, loitsii huumoria tasa-arvosta ja feminismistä – "Tavoitteeni ei ole olla mikään koko kansan koomikko".

Helsinkiläinen koomikko Eve Kulmala toivoo, että tulevaisuudessa ihmiset osaisivat nimetä muitakin koomikkoja kuin keski-ikäisiä miehiä. 

Komediainfluensseri, somehumoristi ja sataprosenttisesti setävapaa vitsiasiantuntija. Näin helsinkiläinen Eve Kulmala, 22, esittelee itsensä Instagramissa.

Koronavuosi vei stand up -keikat, mutta Kulmala on 22-vuotiaana milleniaalina tottunut sosiaalisen median käyttäjä. Kulmalalla oli vuosi sitten Instagramissa seuraajia noin tuhat, nyt uteliaita silmäpareja on lähes 15 000, joista suurin osa on nuoria naisia.

– Ei kuitenkaan tarvitse olla mikään tunnustuksellinen feministi, että mun videoista voi tykätä, Kulmala sanoo.

Se toki auttaa. Kulmalan vitsit eivät nimittäin uppoa ihan kaikkiin.

– En näe, että komiikkani olisi kaikkea kaikille tyyppistä. Siksi tykkään tehdä tätä somessa omalle kohderyhmälle.

"On se vähän läppä juttu"

Kaikki alkoi siitä, kun Eve Kulmala teki omien sanojensa mukaan humoristisen kaupallisen yhteistyön omien tissiensä kanssa. Video poistettiin, sillä Instagramin sääntöjen mukaan minkäänlaista alastomuutta ei sallita.

Sen sijaan mies voi esiintyä Instagramissa paidattomana.

– Tein saman sketsin miestissien kanssa, eikä sitä poistettu. Tällainen yhteiskunnallinen ja ajankohtainen lähestymistapa keräsi huomiota tosi paljon, Kulmala kertoo.

Sitten tekemisestä tuli tavoitteellisempaa. Nykyään Kulmala miettii tarkasti, milloin julkaisee ja mihin aiheisiin tarttuu.

– Onhan se vähän yllättävää yleisesti, että 22-vuotias, kouluttamaton mimmi on päätoimiselta ammatiltaan koomikko. On se vähän läppä juttu, Kulmala naurahtaa.

Nyt Kulmala on perustamassa yritystä. Vasta viime kuukausina sometyö on alkanut työllistää häntä täysipäiväisesti.

Aikoinaan taide- ja teatterikoulut eivät häntä ”huolineet”. Mutta hän on opiskellut Heon kansanopistossa komediaa ja stand upia sekä ollut erilaisissa nuorten teattereissa.

– Ensimmäiset YouTube-videot olen käsikirjoittanut silloin, kun olen ollut 14-vuotias.

Yhteiskuntakritiikkiä huumorin keinoin

Yhdellä videolla Kulmala on maskeerannut itsensä kevyesti miehen näköiseksi. Video on mustavalkoinen, taustalla soi dramaattinen ja surumielinen pianomusiikki.

– Tää on mul kyl tosi raskasta. Mä en uskalla enää sanoo mitään. Se mua ärsyttää, hän sanoo.  

Video parodioi miespuolisia henkilöitä, jotka ovat viime vuosina lausuneet eri medioissa, etteivät me too -kulttuurin takia uskalla enää sanoa mitään.

Se on kerännyt Kulmalan videoista kaikista eniten katselukertoja, ja kommenttiboksi on täynnä nauruemojeita. Kommentteja ovat jättäneet muun muassa näyttelijä Krista Kosonen, laulaja Ellinoora sekä toimittaja Ina Mikkola.

Huumori selkeästi uppoaa kohderyhmäänsä.

– Tästä tuli aika hyvä video kokonaisuudessaan, tykkään tosi paljon! Onhan nää kaikki kyllä niin hyviä, Kulmala hymähtää selatessaan Instagram-tiliään.

Kulmala on parodioinut videoillaan myös teekkareita, perussuomalaisia, koulujen seksuaalikasvatusta sekä poliisien suhtautumista raiskausrikoksiin. Luulisi, että negatiiviselta palautteelta ei säästytä.

– Usein kun teen videon, missä esitän jonkun tietyn ammattiryhmän edustajaa, kuten vaikka poliisia, tulee kommenttia, että ”nyt halvennat kaikki poliisit tässä ja teekkaritkin pilkkaat maanrakoon, miksi teet näin”, Kulmala kertoo.

Hän perustelee, että niin voi tehdä, sillä poliisit tai teekkarit eivät ole sorrettu ihmisryhmä, joista ei saisi vitsailla.

– Täytyy katsoa hyvin tarkkaan, että mistä vitsailee, mitä pilkkaa ja mitä kritisoi, Kulmala sanoo.

Joskus sketsit saattavat tarvita myös sisältövaroituksen, jotta ihmiset itse voisivat valita, katsooko videon vai ei.

– Meidän komediaskene on edelleen tosi valkoinen, ja on paljon cis-ihmisiä, mitä itsekin olen. Olisi hyvä, jos kaikenlaiset ihmiset pääsisivät ääneen.

Hänen mukaansa tärkeintä on ”punching up” eli vitsailla saa ylöspäin ihmisille, jotka ovat itseensä nähden valta-asemassa tai kuuluvat sosiaalisesti samaan ryhmään.

– Komiikkaa voi usein tehdä vain omasta lähtökohdastaan, joten olisi tärkeää, että tässä olisi mukana eri taustaisia ihmisiä.

Ei mikään tyypillinen koomikko

On selvää, että Eve Kulmala ei sovi perinteiseen stereotypiaan koomikosta. Vielä 1990-luvulla televisiokomiikkaa tekivät miehet, oli Kummeli sekä Vintiöt.

Sittemmin tuli Sami Hedberg, Ali Jahangiri, Niko Kivelä. Googlettaessa ”suomalaiset koomikot”, hakutuloksiksi tulee vain miehiä.

– En ole 35-vuotias, flanellipaitaan pukeutunut perheenisä-koomikko. Mutta ei mun tarvitsekaan olla.

Kulmalan mieleen on erityisesti jäänyt omasta lapsuudesta mieleen Siskonpeti, Krisse Salminen ja Pirjo.

– Nuorena naiskoomikkona pitää aika paljon todistella, että on ylipäätään oikeutettu olemaan jossain tapahtumassa esiintyjänä, Kulmala naurahtaa ja jatkaa: – Samalla on tietysti tosi helppoa erottua joukosta.

Ympäri sosiaalista mediaa on edelleen mahdollista huomata erilaisia meemejä sekä tekstejä siitä, ettei nainen voi olla hauska. Kulmalan mielestä lause on niin absurdi, ettei siitä tarvitse edes keskustella.

– Tämä on vähän sama kuin keskusteltaisiin siitä, että voiko nainen olla kansanedustaja tai voiko nainen olla lääkäri. Ei me käydä tätä keskustelua enää, vaikka joskus on ehkä käyty.

Mihin Eve Kulmala haluaisi Suomen komiikka- ja stand up -kenttää sitten viedä?

– Haluan omalta osaltani vaikuttaa sen, minkä pystyn. Toivon, että voin tehdä jotain sen eteen, että tulevat komedian kulttihahmot, kuten esimerkiksi koko kansan poliittinen koomikko Jukka Lindström, voisivat olla myös nuoria naisia. 

Lue myös:

    Uusimmat