Hevisaurus saattoi näyttelijä Kiti Kokkosen ja Olavi Tikan aikoinaan yhteen: "Näemme maailman samoilla silmillä"

MTV Uutiset sai harvinaisen kutsun Tanhupallon leikkimökkiin – luvassa suuryllätys! 4:10
MTV Uutiset sai harvinaisen kutsun Tanhupallon leikkimökkiin – luvassa suuryllätys!

Kiti Kokkonen kertoo MTV Uutisille, miten tapasi aikoinaan elämänkumppaninsa Olavi Tikan. Nyt kaksikko yhdistää voimansa, kun Tanhupallon oma ohjelma alkaa syksyllä Maikkarilla. 

Kiti Kokkosta sosiaalisessa mediassa seuraavat ihmiset ovat päässeet tutustumaan näyttelijän taianomaiseen puutarhaan, jossa on mitä kekseliäimpiä ja esteettisempiä elementtejä – itse tehtyjä linnunpönttöjä, huumaavia kukkaistutuksia, kirsikka-, omena- ja päärynäpuu…

 – Päärynät eivät ole hirveän makeita, mutta niistä saa äärimmäisen hyvää päärynähilloa, Kokkonen vastaa toimittajan kysyessä, kasvaako puussa oikeastikin päärynöitä.

Kirsikkana kakun päällä takapihalla tönöttää huvilamainen leikkimökki, jonne mentäessä tuntuu, kuin se imaisisi keskelle satumaailmaan.

Kokkosen kekseliäästä puutarhaharrasuksesta voisi kirjoittaa oman juttunsa, mutta MTV Uutiset ei tullut kuitenkaan näyttelijän luo näissä merkeissä, vaan keskiössä on hänen sketsihahmonsa Tanhupallo, joka saa syksyllä oman ohjelmansa.

"Pidän hänestä todella paljon"

Tanhupallo esiteltiin maailmalle vuonna 2018, kun Kokkonen oli mukana rakastetussa Putouksessa. Kuusivuotiasta lasta esittävä roolihahmo on hurmannut kaiken ikäiset katsojat, ja sen menestys on kantanut vuosia sketsihahmokisan voiton jälkeenkin.

Korona-aikana Kokkonen on piristänyt suomalaisten mieltä julkaisemalla Instagramissa videoita Tanhupallon touhuista. Milloin tyllihameeseen pukeutunut hahmo on ollut hiihtämässä, tai opettanut miten pestään korona-aikana käsiä.

Vuosien aikana Kokkonen on myös keikkaillut laajalti hahmonsa kanssa. Sosiaalisen median kautta hänelle tulee pyyntöjä esiintyä esimerkiksi lastenjuhlissa.

– Näihin olen ottanut sen linjan, että sitten pitäisi pystyä tekemään ne kaikki välttääkseni tietynlaista eriarvoisuutta. Sen takia mielestäni on kiva tehdä Instagramiin, josta kaikki halukkaat voivat katsoa.

Kokkonen nauttii työskentelystä Tanhupallon kanssa.

 – Vaikka itse sanonkin, niin pidän hänestä todella paljon. On ihanaa, että hän sai oman ohjelmansa.

Kokkonen muistaa saaneensa roolihahmostaan ainoastaan yhden negatiivisen palautteen koko tänä aikana.

 – 99 prosenttia palautteesta on ollut positiivista. Toki niitä on voinut tulla, mutta en ole vain huomannut niitä.

Katsoo maailmaa lapsen silmin

Tanhupallo syntyi osittain jo aikaa ennen Putousta. Kokkonen on tehnyt runsaasti Suomen komediateatterin revyissä pikkutyttösketsejä, sekä dubannut ääninäyttelijänä lapsihahmoja.

 – Hain aikoinaan teatterikorkeakouluun pikkutyttöhahmona. Tanhupallo on kulkenut mukanani pitkän matkan. Nimensä ja lopullisen muotonsa hän sai kuitenkin Putouksessa ja se on täysin sarjan ansioita.

Kokkonen ja hänen miehensä Olavi Tikka ovat tehneet koko suhteensa ajan yhdessä töitä, kuten kirjoittaneet Tikan luotsaaman Hevisaurus-bändin musikaaleja.

 Yhtyeen laulajana tunnettu Tikka on ollut mukana myös luomassa Tanhupalloa. Oli siis varsin luontaista, että hän on tekemässä myös Tanhupallon tulevaa sarjaa.

 – Olli on keksinyt mielestäni ne parhaimmat jutut. Se oli niin luontevaa, enkä olisi pystynyt kirjoittamaan tätä ilman Ollia. Se on meidän yhteinen juttumme.

Puolison kanssa työskenteleminen Kokkosesta tuntuu myös luontevalta. 

 – Meillä menee se vain niin yksiin, ja meitä naurattaa samat asiat. Olemme molemmat hyvin herkkiä aistimaan erilaisia juttuja. Meitä yhdistää lastenkulttuuri, lapsille tehtävä sisältö. Ehkä olemme molemmat niin lapsenomaisia, että näemme maailman samoilla silmillä.

– Olli usein sanookin, että mulla on aivan omalaiseni mikromaailma. Olen todella utelias ja tarkkaavainen. Kyllä minulla taitaa olla sellainen lapsenomainen ote elämään. Onhan se ihanaa, mutta on siinä niitä huonojakin puolia, en nyt vaan keksi mitään, hän jatkaa.

Hevisaurus oli se, mikä toi aikoinaan Kokkosen ja Tikan yhteen. Pariskunta oli tavannut toisensa tehdessään Hevisaurus ja Purppuramysteeri -musikaalia.

– Oltiin samaa työryhmää ja tutustuimme siinä. Siitä se sitten lähti.

Toimittajan alkaessa romantisoimaan kaksikon kohtaamista, tulee näyttelijältä stoppi tilanteeseen.

– En minä rupea tästä meidän kohtaamisestamme syvällisemmin puhumaan, näen jo ne otsikot silmissäni, Kokkonen saa sanotuksi naurun mekkalan seasta.

Tikalla on aiemmasta suhteestaan lapsi ja Kokkonen on saanut kunnian toimia bonusäitinä. 

– Se on aivan ihanaa. Se on todella suuri lahja, että saa olla vanhempi ja saa seurata lapsen kasvua, se on hieno juttu.


Turhille tavotteille ei!

Kokkonen työskenteli noin parikymmentä vuotta sitten mainostoimistossa. Näytteleminen on kulkenut hänen matkassaan kuitenkin aina. Ennen päivätyöstään luopumista hän teki pieniä tv-töitä, radiokuunnelmia sekä muita roolituksia.

– Mainostoimistoala oli aikansa kivaa, mutta en saanut kuitenkaan sitä, mitä halusin. Kuulin Helsingin Ylioppilasteatterista ja päätin hakea. Olin siellä vähän aikaa, kunnes hain meidän Suomen Komediateatteriin hakukokeiden kautta. Silloin päätin lopulta, että jätän mainosalan kokonaan. Päätin ottaa riskin ja keskittyä näyttelemiseen.

Kokkosella oli tunne, että näytteleminen oli hänelle sisäinen pakko, suuri halu ilmaista itseään.

– Olisi varmasti helpompiakin ammatteja. Sellaisia, mihin ei välttämättä liittyisi julkisuutta. Jostain syystä tämä on vain itselle se ominaisin. 

Kokkonen ei sanojensa mukaan ole koskaan ollut niinkään kunnianhimoinen.

– Ei minulla ole ollut mitään pyrkimyksiä tai unelmia, joita kohti olisin voimakkaasti mennyt. Minun isäni ja hänen äitinsä ovat opettaneet minulle lapsesta saakka, että tärkeintä on se, että tekee. Olen ollut aina kovin toimelias. Kun tekee tarpeeksi, niin osa niistä asioista sitten onnistuu.

Kokkonen ei aseta mielellään itselleen mitään tiettyjä pyrkimyksiä ja tavoitteita.

– Opin jo nuorena sen, että yleensä itse asettaa ne tavoitteet, ja sitten on yhtäkkiä hirveän pettynyt, kun ne eivät toteudukaan. Eihän siinä ole mitään järkeä! Olla pettynyt omille ajatuksilleen. Mieluummin elää sillä tavalla, että pyrkii hyvään ja keskittyy tekemiseen.

Vuosien aikana Kokkonen on alkanut pikkuhiljaa tottumaan työnsä kautta tulleeseen julkisuuteen. 

– En sitä todellisuudessa edes hirveästi mieti. En ole kylläkään hirveän mielissäni siitä. Olen otettu, jos työni saa huomiota ja arvostusta, mutta en siitä, jos minut yksityishenkilönä tunnistetaan. Täytyy myöntää, etten nauti siitä. Se on kuitenkin fakta, että se kuuluu tähän työhön.

Yhden asian Kokkonen on oppinut julkisuudesta.

– Olen tajunnut, ettei sitä pysty hallinnoimaan ja sen kanssa pitää olla joko tai. Se kuuluu tähän, eikä sille voi oikein mitään, Kokkonen empii tovin ja purskahtaa jälleen hymyn huulille tuovaan nauruun.


Tanhupallon oma ohjelma syyskuussa mtv-palvelussa ja MTV3-kanavalla!

Lue myös:

    Uusimmat