Suomen ulkopolitiikan johto kokoontui Niinistön johdolla – kaasuputken vaurioiden aiheuttaja yhä epäselvä

Ulko- ja turvallispolitiikkaa käsittelevä tp-utva kokoontui tänään puimaan Lähi-idän ja Itämeren tapahtumia. Kokouksen jälkeen kerrottiin, että Suomen kriittisen infrastuktuurin osalta varautumisen tasoa on nostettu. 

Eduskunnassa käsitellään tänään ensi vuoden budjettia ja ensimmäisenä esittelyvuorossa oli ulkoministeri Elina Valtonen (kok.).

Erityisesti keskusta tivasi Valtoselta, pitävätkö Virosta kantautuneet tiedot kaasuputken mahdollisesta raahautumisesta tai sivurepeämästä paikkansa.

Valtonen ei ehtinyt tai halunnut eduskunnan suuressa salissa ottaa Viron tietoihin kantaa, vaikka Antti Kaikkonen (kesk.) ja Annika Saarikko (kesk.) sitä kysyivät.

Ulkoministeri joutui lähtemään tasavallan presidentin johtamaan tp-utvan kokoukseen, jossa käsitellään ulko- turvallisuuspolitiikan kysymyksiä.

Kaasuputken vaurioiden aiheuttajalla ei spekuloitu

Kokouksen sisällöstä tiedotettiin myöhemmin päivällä. Pääaiheena presidentti Sauli Niinistön vetämässä kokouksessa oli Suomen ja Viron välisessä Balticconnector-kaasuputkessa havaittu, todennäköisesti ulkopuolisesta toiminnasta johtuva vaurio sekä Suomen ja Viron välisen tietoliikennekaapelin vioittuminen.

Kokouksessa todettiin Suomen toimivan asiassa tiiviissä yhteydessä etenkin Viron, mutta myös muiden EU- ja Nato-kumppaneiden kanssa. Suomen kriittisen infrastruktuurin osalta varautumisen tasoa on nostettu. Huoltovarmuuden näkökulmasta tilanne on vakaa.

Tiedotteessa eikä ulkoministeri Valtosen tämän iltapäivän tiedotustilaisuudessa ei otettu kantaa vauroiden syntymissyyhyn.

Niinistö tviittasi myöhemmin iltapäivällä puhuneensa Viron ja Latvian presidenttien kanssa tilanteesta.

Evakuoinnit aloitetaan

Tp-utva keskusteli myös suomalaisten tilanteesta Israelissa ja Palestiinalaisalueilla. Maassa on edelleen yli 150 poistumiseen tukea tarvitsevaa suomalaista. Maasta pois pääseminen kaupallisilla yhteyksillä on mahdollista, mutta vaikeutunut. Turvallisuustilanteen heikkenemistä ei voi sulkea pois.

Tilanteen ennakoimattomuuden vuoksi ulkoministeriö järjestää evakuointimahdollisuuden apua tarvitseville Suomen kansalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville ulkomaalaisille. Evakuointi toteutetaan mahdollisuuksien mukaan Suomeen tai lähimmälle turvalliselle alueelle, matkustajan suostumuksella ja hänen omalla kustannuksellaan. 

Ulkoministeriö kertoo jatkavansa järjestelyjä tiiviissä yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa ja pyrkii tarjoamaan evakuointimahdollisuuden lähipäivinä.

Ulkoministeriö kertoo olevansa tarkemmista järjestelyistä suoraan yhteydessä matkustusilmoituksen tehneisiin suomalaisiin ja tarpeen mukaan suomalaisiin matkanjärjestäjiin. Muut suomalaiset, jotka tarvitsevat apua Israelista ja Palestiinalaisalueilta poistumiseen, voivat olla yhteydessä ministeriön päivystykseen (+358 9 1605 5555, paivystys.um@gov.fi).

*Päivitys kello 13.40: Artikkelia päivitetty tuoreilla tiedoilla tp-utvan kokouksen sisällöstä.

*Päivitys kello 15.19: Artikkelia täydennetty tiedolla presidentti Niinistön puhelinkeskusteluista.

Lue myös:

    Uusimmat