Mainos

Eva puntaroi 29 prosentin tasaveroa

Elinkeinoelämän valtuuskunnan ekonomisti esittää veromallia, jossa ensimmäiset 7000 euroa olisivat verovapaita ja sen jälkeen kaikista tuloista maksettaisiin 29 prosentin tasavero.

Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva nostaa jälleen tasaveron keskustelunaiheeksi. Valtuuskunnan julkaisemassa raportissa Evan ekonomisti Martti Nyberg kaavailee mallia, jossa kaikista tuloista maksettaisiin 29 prosentin tasavero. Ensimmäiset 7000 euroa olisivat kaikille verovapaita. Nybergin mallissa kaikista muista verovähennyksistä luovuttaisiin, myös asuntolainojen korkovähennyksestä.

Ehdotus on Nybergin mukaan veroneutraali, eli veroja kerättäisiin suunnilleen saman verran kuin ennen. Palkansaajien ja eläkeläisten käteen jäävät tulot kuitenkin kasvaisivat kolme miljardia euroa. Puuttuvat kolme miljardia lisää kerättäisiin liiketoimintaverolla, joka korvaa yritysten tuloveron, nykyistä laajemmalla pohjalla.

Välillisiin veroihin, kuten arvonlisäveroon tai sosiaalivakuutusmaksuihin, ei tässä esityksessä puututa.

Evan puheenjohtaja Sixten Korkman painottaa esipuheessaan, ettei Eva ole ottanut kantaa tasaveron puolesta tai aja Nybergin mallia, vaan haluaa vain edistää keskustelua asiasta. Nyberg myöntää, että tasaveromalli vaatisi vielä paljon lisäselvityksiä ja pitkiä siirtymäaikoja. Se olisi kuitenkin yksinkertaisempi, oikeudenmukaisempi ja tukisi talouskasvua. Lisäksi se parantaisi Suomen mahdollisuuksia pärjätä verokilpailussa sekä yrityksistä että koti- ja ulkomaisista osaajista.

Raportissa esitetyssä mallissa verotus kevenisi kaikissa tuloluokissa, mutta eniten pieni- ja suurituloisilla. 7000 euron veroton osuus merkitsisi, että noin puoli miljoonaa suomalaista ei maksaisi ollenkaan tuloveroja.

Tasavero leviää Itä-Euroopassa

Tasaveromalleja on otettu käyttöön lähinnä entisissä sosialistimaissa; Suomea lähin esimerkki on etelänaapuri Viro. Viron esimerkkiä ovat seuranneet myös Latvia ja Liettua.

Tasavero on käytössä myös Venäjällä, Serbiassa, Slovakiassa, Ukrainassa, Romaniassa ja Georgiassa. Puolassa on tehty päätös tasaveroon siirtymisestä; Kroatia, Unkari ja Bulgaria ovat päätymässä samaan tulokseen. Kiinassakin asiaa harkitaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.