Eva arvostelee kuntauudistusta

Elinkeinoelämän valtuuskunnan mukaan kuntien ei pitäisi lisätä yhteistyötään, sillä se ei välttämättä tehosta niiden toimintaa. Evan mukaan kuntien ryhtyminen palveluiden myyjiksi saattaa myös vääristää kilpailua.

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on menossa suuntaan, joka saattaa osoittautua taloudellisesti epäviisaaksi ja juridisesti ongelmalliseksi. Näin arvioi Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan raportti.

Evan mukaan kuntien ei pitäisi lisätä keskinäistä yhteistyötään, koska se ei välttämättä tehosta niiden toimintaa. Sen sijaan raportti kehottaa kuntia lisäämään yhteistyötä palveluyritysten kanssa ja hillitsemään oman toimintansa kasvua.

Evan tänään julkistaman "Kunnat ja markkinat" -analyysin mukaan kuntauudistuksen asenne palveluiden tuottamisen yksityistämiseen on liian epämääräinen. Kuntien ryhtyminen palveluiden myyjiksi vääristää Evan mukaan kilpailua, estää tuottavuuden kehittymistä ja saattaa lisäksi olla vastoin EU-lainsäädäntöä.

- Yritysten kanssa kilpaileminen ei kuulu kunnan tehtäviin, muistuttaa yksi analyysin kirjoittajista, asianajaja Mika Pohjonen.

Julkisten hankintojen lainsäädäntöön perehtynyt Pohjonen arvioi pahimmiksi pulmiksi kuntien väliset ostopalvelusopimukset sekä kunnalliset liikelaitokset, joilta kunnat voivat laillisesti ostaa palveluita ohi kilpailuttamisvelvoitteen. Tämä seikka yhdistettynä liikelaitosten saamiin veroetuihin antaa niille epäreilun kilpailuedun yksityisiin yrityksiin nähden.

Analyysissä vaaditaan, että liikelaitokset tulee asettaa kilpailullisesti samalle viivalle yksityisyritysten kanssa. Eva suosittaakin kunnille liikelaitosten yhtiöittämistä.

Yritysmaailman kopiointi jää vajaaksi?

Evan näkemyksen mukaan säästöjä tuskin syntyy, jos yritysmaailmasta kopioidaan kunnille vain suuruuden ekonomian ajatus ja ohitetaan yritysfuusioihin kuuluvat kivuliaat sopeutumisvaiheet, joihin tapaa liittyä myös irtisanomisia. Analyysin mukaan olisi "huimapäistä" olettaa, että kunta-ala kohentaisi tulevaisuudessa tuottavuutta enemmän kuin vapaan kilpailun trimmaama yrityssektori.

- Tosiasia on se, että kuntien kustannukset ovat koko ajan kasvaneet, tuottavuuden kehitys on ollut heikkoa, ja edessä ovat vielä ikääntymisen tuomat haasteet, sanoo Evan projektipäällikkö Ilkka Haavisto.

Raportin kolmas kirjoittaja, liikkeenjohdon neuvonantaja Bo-Erik Ekström toteaa kuitenkin, että nykyistenkin periaatteiden pohjalta toteutettu palvelurakenneuudistus voi kohtuullisen hyvin vastata pienten kuntien ongelmiin.

Eva myöntää, että analyysin esimerkkilaskelmien pohjaksi on otettu malli, jossa kuntapalveluiden ulkoistamisaste ei nouse nykyisestä vajaasta 20 prosentista, ja samaan aikaan palvelutuotanto kuitenkin kasvaa viisi prosenttia vuodessa. Lopputulema edellyttäisi vuoteen 2015 mennessä peräti 250 000 uuden työntekijän palkkaamista kuntasektorin palvelukseen, mitä Evakaan ei pitäne todennäköisenä.

Evan perusviesti on se, että kotimaisten palvelualan yksityisyritysten kehittymisedellytykset on turvattava ajoissa. Analyysin johtopäätöksissä todetaan, että ellei näin tapahdu, kunnat joutuvat lopulta hankkimaan palveluita alan kansainvälisiltä yrityksiltä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat