Europol: Puhelinjutuista käynnistynyt tuhansia rikostutkintoja Euroopassa – takavarikossa muun muassa 40 lentokonetta

Europol: Puhelinjutuista käynnistynyt tuhansia rikostutkintoja Euroopassa – takavarikossa muun muassa 40 lentokonetta 1:59
10 500 ihmistä on pidätetty sen jälkeen, kun rikollisten käyttäminen puhelinlaitteiden salaus saatiin purettua, kertoo Europol-pomo Jari Liukku Rikospaikassa.

Europolin mukaan Euroopassa on viime vuosina käynnistetty tuhansia rikosjuttuja rikollisten salatuiksi uskomien puhelintietojen perusteella. Tulokset ovat mittavia, Europolin johtoon kuuluva suomalaispoliisi kertoo Rikospaikassa.

Enchrochat ja Sky ECC olivat salattuja puhelinlaitteita, jotka viranomaiset saivat purettua Keski-Euroopassa.

Anom-puhelin taasen oli Yhdysvaltain liittovaltion poliisin rakentama ansa rikollisille. Puhelinta luultiin salatuksi, mutta viesteitä päätyi kopio FBI:lle, joka välitti niitä eteenpäin.

– 10 500 ihmistä on pidätetty. Käteistä rahaa ja kryptovaluuttoja on takavarikoitu 700 miljoonan edestä, Europolin järjestäytyneen ja vakavan rikollisuuden torjuntaosaston päällikkö Jari Liukku kertoo.

Takavarikkoluettelo on pitkä.

– Yli 1300 asetta, 700 autoa, 40 lentokonetta, yli 80 erilaista venettä ja noin 300 kiinteistöä. Lisäksi huumausaineita 210 tonnia, josta 160 tonnia on kokaiinia.

Puhelinten tietojen perusteella on paljastunut ja selvinnyt myös henkirikoksia. 

Liukun mukaan olennaista on ollut se, että oikeuteen ja vankilaan on saatu isoja tekijöitä. 

Tilannekuva

Tutkintojen kautta selvisi, että tilannekuva järjestäytyneestä rikollisuudesta oli vajavainen.

– Huumeiden tarjonta on korkeammalla kuin koskaan. Väkivalta on laajempaa kuin mitä aikaisemmin pystyttiin ennakoimaan tai havaitsemaan. Samalla korruptio on integroitunut siten, että se pystyy vaikuttamaan yksityisen tai julkisen puolen toimintaan, Liukku sanoo.  

– Järjestäytyneen rikollisuuden osalta tällä hetkellä näyttäisi siltä, että jatkuva kasvu, laaja-alaisuus, integroituminen yhteiskuntaan ovat ne merkittävimmät uhat, Liukku sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat