Jämsän huumekiinniotot nivoutuvat jättimäiseen kansainväliseen operaatioon – viranomaiset mursivat rikollisten suosiman puhelinten salausjärjestelmän

1:37
Aihetta käsiteltiin keskiviikko-illan Rikospaikassa.

Keskusrikospoliisilla oli viime viikonloppuna iso operaatio Keski-Suomessa Jämsässä. Poliisi otti kiinni useita henkilöitä, joiden epäillään liittyvän pääkaupunkiseudulla tapahtuneisiin törkeisiin huumausainerikoksiin. Epäilysten mukaan kyse olisi satojen kilojen jutusta, kertoi MTV:n Rikospaikka -ohjelma keskiviikkona.

Rikospaikan tietojen mukaan kiinniotot liittyvät jättimäiseen kansainväliseen huumetutkintaan, joka on auennut ulkomaisten viranomaisten murrettua matkapuhelimille tarkoitetun, salatun Sky ECC-viestijärjestelmän. Poliisille eri maissa päätyi miljoonia ja miljoonia viestejä.

Europol koordinoi

Europol on koordinoinut suurta kokaiinitutkintaa, josta Belgian ja Hollannin poliisit tiedottivat eilen ja tänään. Hollannin poliisi julkaisi yhdestä ratsiasta videotakin. Pidätyksiä ja takavarikoita on tehty monissa muissakin maissa kuten esimerkiksi Norjassa.

Belgiassa on tutkinnassa takavarikoitu kokaiinia 17 tonnia ja tiistaisissa ratsioissa rahaa takavarikoitiin 1,2 miljoonaa. Kyse on huumeiden salakuljetuksesta Etelä-Amerikasta Eurooppaan.

Hollannin syyttäjäviraston tiedotteen mukaan viranomaiset kykenivät lukemaan Sky ECC:n välityksellä lähetettyjä viestejä reaaliajassa helmikuun puolivälistä alkaen. Kymmenittäin vakavia rikoksia kyettiin seurannan takia estämään.

Viime vuonna viranomaiset onnistuivat hankkimaan tietoja salatuista EncroChat -puhelimista. Hollantilaisen tiedotteen mukaan moni rikollinen oli sen paljastuttua siirtynyt Sky ECC:hen. Käyttäjiä sillä oli noin 70 000.

Jämsä lomapaikkana

Suomessa Jämsä paikkakuntana ei liity rikoksiin mitenkään vaan epäillyt olivat yllättäen lähteneet sinne mökkilomareissulle ja poliisi päätti silloin iskeä.

KRP epäilee jutun esitutkinnassa, että Suomeen on tuotu viime vuosien satoja kiloja huumeita, myös takavarikossa on paljon huumeita.

Myös Suomen poliisin tutkimat jutut liittyvät tähän Sky ECC-järjestelmän murtamiseen.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja