Mainos

Eurooppalaiset yrittävät kaikin keinoin pärjätä paahtavassa helteessä – Saksassa naisia kiellettiin olemasta ilman paitaa, muut ottivat paidat pois protestiksi

6:48
Video: Saksassa on paukkunut rikki kesäkuun helle-ennätys, kun siellä mitattiin 38,6 astetta aiemmin tällä viikolla.

Keski- ja Länsi-Euroopan hiostava helle on aiheuttanut liikennerajoituksia, lietsonut metsäpaloja ja herättänyt keskustelua paljaan pinnan näyttämisestä julkisilla paikoilla.

Lämpötilat ovat tänään ja huomenna nousemassa yli 40 asteen Ranskassa, Kreikassa ja Espanjassa. Saksan ja Puolan tienoilla on tänään luvassa hieman helpotusta alkuviikon korkeisiin lämpötiloihin, mutta lauantaina lukemat kohoavat jälleen.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta pitää erityisesti Ranskan tilannetta pahana. Hänen mukaansa lämpötilat ovat korkeampia maan eteläosissa kuin pohjoisessa, mutta pohjoisessa ilmankosteus on korkeampi.

–  Kieltämättä se on tukalaa ja varsinkin kun yölämpötilatkin pysyvät korkealla, hän toteaa.

Ranskaan odotetaan 39 asteen kuumuutta valtaosaan maata, ja huomenna lämpö voi nousta yli 40:n. Viranomaiset ovat antaneet useille alueille oranssin eli toiseksi korkeimman kuumuusvaroituksen. Joidenkin koulujen on kerrottu pysyvän kiinni tänään ja huomenna, ja monissa kaupungeissa on asetettu rajoituksia liikenteeseen ilmansaasteiden vähentämiseksi.

Espanjassa metsäpalo lähtemässä hallinnasta

Myös Espanjassa tilanne on hikinen, ja pahinta odotellaan huomiselle. Esimerkiksi Gironassa Kataloniassa lämpötila saattaa nousta 44 asteeseen.

–  Helvetti on tulossa, Espanjan yleisradion RTVE:n meteorologi Silvia Laplana ennakoi Twitterissä alkuviikosta kansainvälisesti levinneessä päivityksessään.

Kataloniassa keskiviikkona alkanut metsäpalo on viranomaisten mukaan tuhonnut yli 4 000 hehtaaria, eikä paloa olla saamassa hallintaan. Paikallishallinto on varoittanut, että 20 000 hehtaarin alue on äärimmäisessä vaarassa. Voimakkaat tuulet ja nousevat lämpötilat kiihdyttävät paloa ennestään.

Joitakin kymmeniä ihmisiä on evakuoitu kodeistaan palon tieltä.

Paidat pois - vai ei?

Suuren metsäpalon kanssa painineessa Saksassa rikottiin aiemmin tällä viikolla kesäkuun lämpöennätys, kun Brandenburgissa mitattiin 38,6 astetta. Samassa kaupungissa poliisi oli varoitellut miestä, joka ajoi mopolla yllään vain kypärä ja sandaalit.

Münchenissä taas vartijat käskivät yläosattomissa aurinkoa ottaneita naisia pukemaan päälleen.

Paikallismedian mukaan käskytys ei kuitenkaan toiminut, sillä muutkin olivat ryhtyneet riisumaan osoittaakseen solidaarisuutta. Kaupungin päättäjät ryhtyivätkin pikaisesti toimiin yläosattoman auringonoton sallimiseksi.

Itävallassa kuuluisat kärryhevoset ovat saaneet vapaapäiviä yli 36 asteen kuumuudessa. Puolassa ja Liettuassa ihmiset ovat vilvoitelleet joissa ja järvissä, ja myös Tshekissä on mitattu ennätyslämpötiloja.

Belgiassa sää on kaksijakoinen: pohjoisrannikolle odotetaan noin 19 asteen lämpötilaa, kun taas etelään ennuste lupailee 33:a astetta.

Vaikka Suomessa sää ei tällä hetkellä ole erityisen kesäinen ainakaan lämpötilojen puolesta, Valtan mielestä Euroopan kuumuudesta ei kannata olla kateellinen.

–  Kun on hiostava ja painostava helle, monet turistit sanovat, ettei keskipäivällä voi oikein edes kävellä kaupungilla, hän huomauttaa.

Kaikki eivät ota tosissaan

Monissa maissa ihmiset ilakoivat suihkulähteissä, jotta he pysyisivät viileänä. Eläintarhoissa eläimille tarjottiin "jääkakkuja" eli esimerkiksi jääkalikoiden sisällä olevia hedelmiä.

Ranskan terveysministeri Agnes Buzyn oli ärtynyt, koska kaikki eivät ottaneet varoituksia lämpöaallosta tosissaan.

–  Näemme kansalaisia, jotka ovat vastuuttomia, ja esimerkiksi hölkkäävät päivällä, Buzyn sanoi tv-haastattelussa.

Hän myös kertoi nähneensä, kuinka vanhemmat jättivät lapsensa autoon nopean ostosreissun ajaksi tai eivät laittaneet lapsille hattuja ulkona.

Buzyn kertoi hätäpuheluiden lisääntyneen. Hän pelkäsi, että ihmisiä tulvii sairaalaan lämpöaallon aikana.

Ranskan hotelliketju Accor kertoi päästävänsä iäkkäitä ihmisiä vilvoittelemaan hotellien ilmastoituihin auloihin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja