Mielipidemittaus: Kolme neljästä venäläisestä kannattaa sotaa Ukrainassa – MTV:n sotaseuranta 3.9.2022

Satelliittikuvat paljastavat: Venäjä rahtaa Syyriasta ilmatorjuntapatteristoa Krimille 1:32
Satellittikuvat paljastavat: Venäjä rahtaa Syyriasta ilmatorjuntapatteristoa Krimille

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 3. syyskuuta 2022.

  • Ukraina: Armeija on murtautunut venäläisten ensimmäisen puolustuslinjan läpi Hersonin lähellä
  • Venäjä lisännyt sotilaallista toimintaa Donetskissa
  • Zelenskyi: Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanne vaarallinen edelleen, IAEA vierailee ydinvoimalassa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.36: Venäläinen mielipidekysely: Kolmesta neljästä kannattaa hyökkäyssotaa

76 prosenttia venäläisistä tukee vahvasti tai yleisellä tasolla Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa, kertoo itsenäinen venäläinen mielipidemittausorganisaatio Levada. Tutkimustuloksista kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the study of War (ISW).

Vastaajista 48 prosenttia oli sitä mieltä, että Venäjän on välttämätöntä jatkaa sotaansa Ukrainassa. 44 prosenttia oli rauhanneuvottelujen kannalla. Enemmistö 18–39-vuotiasta kannatti rauhanneuvotteluita.

Maaliskuussa, pian Venäjän suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen, 53 prosenttia vastanneista vahvasti kannatti Venäjän sotilastoimia Ukrainassa. Tämä luku on laskenut puolen vuoden sotimisen jälkeen 46 prosenttiin.

– Tämä on pieni tiputus, eikä merkittävästi vaikuta Kremlin kykyyn sotia. Sen sijaan laskeva tuki sodalle ja sotaväsymys todennäköisesti haittaavat Venäjän kykyä kasata lisäjoukkoja, ISW arvioi.

Levadan kyselyiden tuloksia pidetään verrattain luotettavina.

21.35: Ukraina: Venäjä menetti päivässä yli 60 tankkia ja panssariajoneuvoa

Venäjä menetti eilen käydyissä taisteluissa 350 sotilasta, väittää Ukrainan armeija päivittäisessä arviossaan.

Ukraina listaa Venäjän kalustomenetyksiksi muun muassa 25 panssarivaunua, 37 panssariajoneuvoa, kahdeksan tykkiä ja yhden sotalentokoneen.

Ukrainan väitteet Venäjän kalustotappioista ovat kasvaneet sen jälkeen, kun Kiovan joukkojen raportoitiin maanantaina aloittaneen vastahyökkäyksensä Etelä-Ukrainassa Hersonin alueella.

Lukuja ei ole vahvistettu.

21.02: Ukrainan vastahyökkäystä odotettiin pitkään – brittitiedustelu: Venäläiset yllättyivät

Ukrainan maanantaina alkaneeksi raportoitu suuri vastahyökkäys Etelä-Ukrainassa Hersonin alueella on saavuttanut "jossain määrin taktisen yllätyksen", arvioi Iso-Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Taktisen yllätyksen onnistumista voidaan jo itsessään pitää yllätyksenä, sillä Ukrainan on laajalti oletettu tekevän laajamittaisen vastahyökkäyksen Etelä-Ukrainassa kesän aikana.

Lisäksi esimerkiksi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin on uutisoitu antaneensa armeijalleen käskyn valloittaa etelä takaisin.

Kaikki tämä olisi tietysti voinut olla myös Ukrainan hämäystä. Maa onkin aika ajoin kertonut etelää koskevista suunnitelmistaan joko hölmön tai epäilyttävän avoimesti.

Sen sijaan koko vastahyökkäyksen keston ajan Ukraina on korostanut, ettei sen operaatiosta tule jakaa tietoa, joka voisi vahingoittaa sen menestymisen mahdollisuuksia. Ukrainaa kovasti tukeneet Yhdysvallat ja Britannia ovat noudattaneet samaa linjaa, joskin molemmat ovat eri tavoin antaneet ymmärtää, että vastahyökkäys on käynnissä.

Myös Venäjä vaikuttaa olleen vähintään tietoinen Ukrainan mahdollisesta vastahyökkäyksestä juuri Etelä-Ukrainaan. Kremlin sotavoimien on nimittäin kerrottu rakentaneen alueelle puolustuslinjoja jo heinäkuussa.

Iso-Britannian puolustusministeriön mukaan Ukraina on pystynyt taktiseen yllätykseen käyttämällä hyväksi Venäjän armeijan heikkouksia: logistiikkaa, hallintoa ja johtoa.

19.49: IAEA: Zaporizhzhjan ydinvoimalan sähkölinja katkesi taas

Ukrainassa Zaporizhzhjan ydinvoimalan ainoa toimiva suurjännitelinja on jälleen katkennut, kertoo YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

IAEA:n mukaan voimala ei kuitenkaan ole kokonaan irti verkosta, vaan jatkaa sähkön toimittamista verkkoon varalinjan kautta.

Voimalan turvallisuus on herättänyt kansainvälistä huolta sen ympärillä käytyjen taistelujen takia. Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan sotilaallisesta toiminnasta Zaporizhzhjan ydinvoimalan lähettyvillä.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin.

18.55: Tämä täsmälaukaus pakotti venäläissotilaan jättämään sotaratsunsa: Katso videolta, kuinka ohjus murjoo tankin

Ukrainan armeija väittää Facebookissa, että viimeisen kolmen vuorokauden aikana kaksi lennokkia on tuhonnut yli 28 miljoonan dollarin edestä venäläiskalustoa. Väitettä ei ole vahvistettu.

Ukraina listaa kahden miehittämättömän turkkilaisvalmisteisen Bayraktar TB2 -lennokin tuhonneen kahdeksan T-72-panssarivaunua, panssarihaupitsin, rynnäkköpanssarin ja tykin. 

Lisäksi Ukraina väittää lennokkien vaurioittaneen viittä T-72-vaunua ja yhtä rynnäkköpanssaria.

Väitteidensä tueksi Ukraina julkaisi videon, jossa tankki näyttäisi vaurioituvan tai tuhoutuvan.

Lue aiheesta lisää täältä.

Videolla vilahtaa ammus ja räjähdyksen jälkeen sotilas hylkää tankin.

17.40: Bunkkerissa laulanut kiovalaistyttö sykähdytti Helsingin Senaatintorilla

Sosiaalisessa mediassa hitiksi nousseen 7-vuotiaan Amelia Anisovychin laulua kuultiin tänään Senaatintorilla järjestetyssä rauhantapahtumassa.

Anisovych valloitti sydämet laulamalla Frozen-elokuvasta tunnettua Let It Go -kappaletta ukrainalaisessa pommisuojassa.

Anisovych lauloi Helsingissä samaisen kappaleen. 

Kappaleen sanat löytyvät täältä ja esityksen voi katsoa alta.

Bunkkerilaulullaan somessa liikuttanut Amelia esiintyi Senaatintorilla 5:11
Bunkkerilaulullaan somessa liikuttanut Amelia esiintyi Senaatintorilla.

16.11: Venäjän entinen presidentti syyttää länttä "shakkipelistä kuoleman kanssa"

Venäjän entinen presidentti Dmitry Medvedev syyttää länttä "shakkipelistä kuoleman kanssa", kun länsimaat tukevat Ukrainaa. Medvedev kertoi ajatuksistaan Venäjän suurimman sosiaalisen median sivustolla VKontaktessa. 

Medvedevin mukaan länsimaat pyrkivät hyötymään nykyisestä konfliktitilanteesta ja ajamaan Venäjän hajoamispisteeseen. 

Hän lisäsi, että "tällaiset yritykset ovat todella äärimmäisen vaarallisia", koska ne "jättävät huomiotta yksinkertaisen aksiooman: ydinvallan väkivaltainen hajoaminen on aina shakkipeliä kuoleman kanssa".

Asiasta kertoo The Guardian

14.57: Venäjä jatkoi iskujaan Itä-Ukrainassa

Venäjä on jatkanut iskujaan Itä-Ukrainassa. Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenkon mukaan venäläiset joukot tekivät yöllä raketti-iskuja Kramatorskiin ja Slovjanskiin Itä-Ukrainassa. Kyrylenko kertoi asiasta Telegram-viestissään lauantaina.

Venäjän joukot iskivät myös kahteen yritykseen Slovjanskissa ja vaurioittivat useita taloja, Kyrylenko lisäsi. 

14.38: Siemens Energy: Gazprom ei ole pyytänyt heitä huoltamaan kaasuputkea

Siemens Energy kertoo Reutersille, että se ei ole ollut osallistunut Nord Stream 1 -kaasuputken huoltotöihin, eikä se ole saanut palvelupyyntöä Venäjän Gazpromilta. 

14.08: Venäjä: Ukrainalaisjoukot yrittivät vallata ydinvoimalan

Venäjän mukaan Ukrainan joukot yrittivät vallata Zaporizhzhjan ydinvoimalan hyökkäyksessä perjantaiyönä, maan puolustusministeriö kertoo. Sen mukaan yli 250 sotilaan joukko yritti rantautua läheisen järven rantaan. Venäjä kertoo torjuneensa hyökkäyksen muun muassa helikopterein. Reuters kertoo, ettei se ole pystynyt vahvistamaan raporttia.

13.41: Turkki tarjoutui sovittelijaksi kiistassa Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuudesta 

Turkki on tarjoutunut sovittelijaksi Venäjän miehittämän Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuuden takaamiseksi Ukrainassa. Ehdotuksen teki Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan Venäjän presidentti Vladimir Putinille lauantaina.

Erdogan sanoi Putinille, että Turkki voi toimia neuvottelijana kuten se teki Ukrainan viljasaarron lopettamiseksi.

Voimalan turvallisuus on herättänyt kansainvälistä huolta sen ympärillä käytyjen taistelujen takia. Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan sotilaallisesta toiminnasta Zaporizhzhjan ydinvoimalan lähettyvillä.

– Me olemme huolestuneita. Emme halua toista Tshernobyliä, Erdogan sanoi viime kuussa vieraillessaan presidentti Zelenskyin luona Ukrainan Lvivissä.

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n tarkastajaryhmä vieraili Zaporizhzhjan ydinvoimalalla torstaina, ja osa tarkastajaryhmästä on edelleen paikalla. Perjantai-iltana tiedotustilaisuuden pitäneen IAEA:n johtajan Rafael Grossin mukaan kahden tarkkailijan on tarkoitus jäädä ydinvoimalaan pysyviksi tarkkailijoiksi. Näin IAEA saa suoraa tietoa ydinvoimalan tapahtumista.

Grossi kertoi, että ydinvoimalan tilanteesta on tarkoitus tehdä raportti ensi viikon alussa, kun kokonaiskuva voimalan tilanteesta on hahmotettu.

11.07: Tuhansia odotetaan rauhankulkueeseen Ukrainan puolesta

WemustNOTforget-tapahtuma Ukrainan tueksi pidetään tänään Helsingin keskustassa.

Tapahtumassa kuullaan korkean tason asiantuntijoiden puheenvuoroja ja musiikkiesityksiä. Rauhankulkuetapahtuma lähtee liikkeelle eduskuntatalolta. 

Klo 14 ulkoministeri Pekka Haavisto ja Ukrainan Suomen suurlähettiläs Olga Dibrova käynnistävät tapahtuman puheillaan.

10.59: Ukraina jatkaa Venäjän painostusta Hersonissa

Viime kuun loppupuolen jälkeen Ukrainan asevoimat ovat jatkaneet hyökkäyksiä eteläisessä Ukrainassa, erityisesti miehitetyn Hersonin oblastin alueella, arvioi Ison-Britannian sotilastiedustelu maan puolustusministeriön Twitter-tilillä julkaistussa tiedotteessa. Sen arvion mukaan Ukrainan operaatiot ovat rajoittuneet välittömiin tavoitteisiin. Britannian sotilastiedustelu katsoo joukkojen hyväksikäyttäneen Venäjän asevoimien heikkoa logistiikkaa, hallintoa ja johtoa.

6.30: Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja: Kaasutoimituksien käyttö aseena ei muuta EU:n määrätietoisuutta

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin mukaan Venäjän kaasutoimituksien käyttö aseena ei muuta EU:n määrätietoisuutta.

–  Gazpromin toimet eivät valitettavasti ole yllättäviä. Kaasutoimitusten käyttö aseena ei muuta EU:n päättäväisyyttä. Kiihdytämme matkaamme energiaomavaraisuuteen, Michel kertoi Twitter-tilillään eilen illalla.

EU-komission tiedottaja Eric Mamerin mukaan Nord Stream 1 pysyy suljettuna Gazpromin esittämien ”harhaanjohtavien syiden” vuoksi.

–  Gazpromin ilmoitus Nord Stream -putken sulkemisesta harhaanjohtavin perustein on jälleen esimerkki siitä, kuinka epäluotettava kaasuntoimittaja se on, Mamer kertoi Twitter-tilillään.

PERJANTAI 2.9.

22.29: IAEA:n johtajan mukaan järjestön läsnäololla Zaporizhzhjan ydinvoimalalla on valtaisa merkitys 

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n läsnäololla Zaporizhzhjan ydinvoimalalla on valtava merkitys, kertoi järjestön johtaja Rafael Grossi perjantai-iltana järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Grossi vieraili itse venäläisjoukkojen Ukrainassa miehittämällä ydinvoimalalla torstaina IAEA:n tarkastajaryhmän kanssa. Kuusi jäsentä IAEA:n tarkastajaryhmästä on Grossin mukaan edelleen paikalla, ja kahden tarkkailijan on tarkoitus jäädä sinne pysyviksi tarkkailijoiksi.

Grossin mukaan IAEA saa nyt suoraa tietoa ydinvoimalan tapahtumista.

–  Kyseessä ei ole enää tilanne, jossa toinen osapuoli sanoo jotain ja toinen osapuoli sanoo jotain päinvastaista. Nyt IAEA on paikan päällä. Ero on kuin yöllä ja päivällä, Grossi kertoi tiedotustilaisuudesta.

20.28: Gazprom: Nord Stream 1 -kaasuputki pysyy suljettuna 

Venäläisyhtiö Gazprom kertoi perjantai-iltana, että Venäjältä Saksaan kulkeva Nord Stream 1 -kaasuputki pysyy suljettuna, kunnes putkijärjestelmän turbiini on korjattu. Kaasutoimitusten oli määrä alkaa lauantain vastaisena yönä.

Gazprom kertoi, että yhtiö on havainnut öljyvuotoja turbiinissa käynnissä olleen huoltotauon aikana.

Gazprom ilmoitti viime kuussa pysäyttävänsä toimitukset paineistusyksikön kolmen päivän mittaisen huoltotauon vuoksi. Saksan kaasunsiirtoverkkoyhtiön toimitusjohtaja Klaus Müller kutsui huoltotaukoa "teknisesti käsittämättömäksi" ja kertoi sen olevan todennäköisesti vain Venäjän keino käyttää energiatoimituksia uhkana. Hän sanoi olevan mahdollista, että vastaava toistuu uudelleen.

Venäläisosapuoli on aiemmin kertonut, että kaasutoimitukset olisivat vain 20 prosenttia putken kapasiteetista. Venäjä on supistanut voimakkaasti kaasutoimituksia, mikä on johtanut kaasun hinnan rajuun nousuun Euroopan markkinoilla.

Lue myös:

    Uusimmat