Mainos

Euroopan markkinasekasorto leviää kuin rutto

Ranskan finanssivalvoja AMF on hyökännyt voimakkaasti markkinahuhujen levittäjiä vastaan. AMF pitää ranskalaisia suurpankkeja koskevia huhuja perusteettomina. AMF uhkasi rankaisevansa huhujen levittäjiä.

Myös Ranskan keskuspankki rauhoitteli markkinoita, kun epäilyt Ranskan luottoluokituksesta ja maan pankkien tilasta levisivät kulovalkean tavoin. Pääjohtaja Christian Noyer vakuutti uutistoimistojen mukaan, ettei osakemarkkinoiden myllerrys ole horjuttanut pankkien vakautta.

Ranskalaisten suurpankkien Societe Generalin, BNP Paribasin ja Credit Agricolen osakkeiden eilen alkanut kurssisyöksy jatkui tänään päivällä, mutta oikeni kuitenkin iltaa kohti.

Villeimpien huhujen mukaan Societe Generale kaatuisi Ranskan valtion syliin. Pankkilähteet kertoivat uutistoimisto Reutersille, että yksi aasialaispankki on jo katkaissut ranskalaisten suurpankkien lainoittamisen, ja että viisi muuta pankkia harkitsee samaa.

Pankkien romahdus merkitsisi myös Ranskan valtion luottoluokituksen laskemista korkeimmasta mahdollisesta AAA-luokasta. Luottoluokittajat ovat kertoneet pitävänsä Ranskan luokituksen, mutta se ei ole rauhoittanut markkinoita.

Ranskaa on kuitenkin pidetty jo jonkin aikaa heikoimpana AAA-luokan valtiona Euroopassa. Muut AAA-maat Suomi, Saksa, Itävalta, Hollanti ja Luxemburg ovat lähes kaikilla talouden mittareilla paremmassa jamassa kuin Ranska, jonka ennestään suuri julkinen velka uhkaa kasvaa entisestään Kreikan kriisituen vuoksi.

Myös Kypros uhattuna

Myös tilanne Kyproksen ympärillä on kiristynyt. EU-komissio ilmoitti tänään, ettei euromaihin kuuluvaa Kyprosta varten ole suunnitteilla minkäänlaista pelastuspakettia.

Kyproksen asema on joutunut vaakalaudalle, koska maan talous on tiiviisti sidoksissa kriisimaa Kreikkaan.

Luottoluokitusyhtiö Fitch alensi Kyproksen luokitusta eilen. Standard & Poor's ja Moody's ovat tehneet samoin jo aiemmin. Fitch arvioi, että Kypros tarvitsee samanlaisen pelastuspaketin kuin Kreikka, Portugali ja Irlanti ovat jo saaneet.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.