Mainos

Euroopan kulttuuriteollisuus yrittää vastata amerikkalaiseen ylivaltaan

Eurooppalaisen kulttuuriteollisuuden sisältö askarruttaa alan asiantuntijoita Helsingissä. Torstaina työnsä aloittanut suuri kokous etsii keinoja tuottaa mediaan ja filmiteollisuuteen sellaisia sisältöjä, joilla voidaan vastata amerikkalaiseen ylivaltaan kilpailtaessa maailmanlaajuisestikin kuluttajien mieltymyksistä. Elokuvan, television ja uusmedian sisällöntuotannon haasteet nousevat suuriksi senkin vuoksi, että television digitalisointi tuo aivan pian valtavan määrän uusia katselukanavia kuluttajan ulottuville. Internetkin käyttää digitaalista lähdettä. Opetusministeriön ja EU:n komission järjestämä kaksipäiväinen asiantuntijafoorumi on yksi Suomen puheenjohtajuuskauden tietoyhteiskuntatapahtumista. Kokoukseen osallistuu tuotantoyhtiöiden, tv-, elokuva- ja telekommunikaatioalan sekä hallitusten edustajina noin 200 henkeä 30 maasta.

Huomattava työllistäjä

Kokouksen avanneen kulttuuriministeri Suvi Lindénin (kok.) mielestä suurin Eurooppaa askarruttava kysymys on se, täytetäänkö uusi digitalisoitu media eurooppalaisella vai ei-eurooppalaisella tuotannolla. Lindén arvioi lisäksi, että Euroopan tasolla kulttuuriteollisuus on suurin työllistävä sektori tulevaisuudessa. EU:n komission kulttuuri- ja viestintäasioista vastaavan osaston pääjohtaja Spyros Pappas pohti eurooppalaisen mediateollisuuden kuten elokuvateollisuuden selviytymistä amerikkalaisessa ylivallassa. Hän mietti, tarvittaisiinko julkisen tuen lisäksi jonkinlaista yksityistä sponsorointia mm. audiovisuaalisille ohjelmille. Samoin hän kysyi, tarvittaisiinko jonkinlaista automaattista verotusta tukien saamiseksi.

Kovaa kasvua

Audiovisuaalisen alan markkinoiden on arvioitu kasvavan EU:n alueella nopeimmin koko maailmassa. -Kasvuksi ennustetaan jopa 70 prosenttia vuoteen 2005 saakka, kerrotaan opetusministeriöstä. Eurooppalainen av-teollisuus ei ole kuitenkaan pystynyt täysin hyödyntämään markkinakehitystä. -Esimerkiksi EU:n kauppatase Yhdysvaltojen kanssa elokuva- ja av-teollisuudessa on lähes seitsemän miljardia dollaria alijäämäinen, vaikka EU:n alueella tuotettiin enemmän elokuvia kuin Yhdysvalloissa, ministeriöstä huomautettiin. Seminaarissa keskustellaan myös maailman kauppajärjestön WTO:n "vuosituhannen neuvottelukierroksesta", jonka osana ovat palvelujen kauppaa koskevat neuvottelut. Huolellista valmistumista ensi vuonna alkavalle maailmankaupan GATS 2000 -neuvottelukierrokselle pidetään erittäin tärkeänä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.