Mainos

Euroopan komissio ryhtyy torjumaan roskapostia

Euroopan komissio aikoo torjua roskapostina tunnettujen ei-toivottujen sähköpostiviestien lisääntymistä. Arvioiden mukaan roskaposti muodostaa jo yli puolet maailman sähköpostiliikenteestä.

Viime vuonna annettiin direktiivi yksityisyyden suojasta sähköisessä viestinnässä. Direktiivin mukaan jäsenvaltioiden on lainsäädännössään kiellettävä roskaposti lokakuun 2003 loppuun mennessä. Lisäksi komissio aikoo antaa syksyllä asiasta erityisen tiedonannon.

Yritystoiminnasta ja tietoyhteiskunnasta vastaavan komission jäsenen Erkki Liikasen mukaan käytännön toimissa keskitytään varsinkin kansainväliseen yhteistyöhön perustuvaan tehokkaaseen valvontaan, teknisiin torjuntamenetelmiin sekä kuluttajien tietoisuuden lisäämiseen.

Ehdotettavista toimenpiteistä keskustellaan ensin jäsenvaltioiden ja muiden osapuolten kanssa lokakuussa pidettävässä seminaarissa.

Roskaposti rasittaa yrityksiä

Kaupallisten sähköpostiviestien eli ns. roskapostin määrä on nyt niin suuri, että se on jo melkoinen ongelma sähköisen kaupankäynnin ja tietoyhteiskunnan edistymisen kannalta. Yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä kuluu yhä enemmän aikaa ja rahaa jo pelkästään sähköpostilaatikoiden puhdistamiseen.

Vuonna 2002 tämän arvioitiin heikentäneen EU:n yritysten tuottavuutta 2,5 miljardin euron edestä. Lisäksi arvioidaan, että tämän kesän lopulla roskaposti muodostaa jo yli puolet maailman sähköpostiliikenteestä.

- Roskapostin torjunta on nyt meidän kaikkien asia ja siitä on tullut yksi vaikeimmista Internetiin liittyvistä ongelmista. Taistelua käydään monella rintamalla. EU:lla, jäsenvaltioilla, yrityksillä ja kuluttajilla on kaikilla tehtävänsä roskapostin torjunnassa sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Meidän on toimittava ennen kuin sähköpostin ja tekstiviestien käyttäjät lopettavat Internetin ja matkaviestintäpalvelujen käytön kokonaan tai ryhtyvät käyttämään niitä vähemmän kuin haluaisivat, Liikanen perustelee.

Lainsäädännössä EU on ollut eturintamassa antamalla jo heinäkuussa 2002 direktiivin, jolla yksityishenkilöille suunnatut roskapostiviestit kielletään koko EU:ssa.

Nykyisten asiakassuhteiden hoitamista koskevaa poikkeusta lukuun ottamatta markkinointisähköpostiviestejä saa lähettää vain vastaanottajan ennakkoluvalla. Tämä ennakkosuostumukseen perustuva järjestelmä kattaa myös tekstiviestit ja muut kannettavaan tai kiinteään päätelaitteeseen vastaanotettavat sähköiset viestit.

Jäsenvaltiot voivat kieltää myös yrityksille lähetettävä kaupalliset ei-toivotut sähköpostit. Jäsenvaltioiden on noudatettava uutta järjestelmää 31. lokakuuta 2003 lähtien.

USA myös mukaan neuvotteluihin?

Ehdotettavista toimenpiteistä keskustellaan ensin jäsenvaltioiden ja muiden osapuolten kanssa komission lokakuussa järjestämässä seminaarissa. Seminaari on suunnattu lähinnä jäsenvaltioille, yrityksille ja kuluttajajärjestöille. Tarkoituksena on määritellä joukko toimenpiteitä, joihin jäsenvaltiot ja muut osapuolet voivat sitoutua.

Koska suuri osa roskapostista tulee EU:n ulkopuolelta, asian tiimoilta viritellään kansainvälistä yhteistyötä. Vieraillessaan Yhdysvaltain kauppakomissiossa kesäkuussa komissaari Liikanen korosti pyrkimystä löytää pohjimmiltaan globaaliin ongelmaan myös globaali ratkaisu. Hän tarjoutuikin tänään isännöimään vuoden 2004 alkupuolella roskapostia koskevaa OECD:n seminaaria, johon kutsutaan asiantuntijoita eri puolilta maailmaa.

Lisäksi EU on pyytänyt, että kansainvälinen yhteistyö roskapostin torjunnassa otetaan mukaan toimintasuunnitelmaan, josta sovitaan tulevassa tietoyhteiskunta-alan huippukokouksessa Genevessä 10.12. joulukuuta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.