Euroopan komissio esittää isoja muutoksia maahanmuuttopolitiikkaan: Tehostuuko kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen palautus?

2:34
Katso videolta MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan raportti, miten Euroopan komission esitys etenee.

Euroopan komissio esittää isoja muutoksia unionin maahanmuuttopolitiikkaan. Kaikkiaan komission esitys sisältää kymmenen lakiehdotusta, jotka yhdenmukaistavat toimia rajalla, nopeuttavat turvapaikanhakuprosessia ja tehostavat palautuksia. 

Komissio kuitenkin myöntää, että uusien linjauksien toteuttaminen on vaikeaa.

– Komission tänään esitettävä kokonaispaketti maahanmuutosta ja turvapaikoista tarjoaa tuoreen alun. Monia oikeutettuja vaatimuksia on saatava tasapainoon. Haluamme yltää arvojemme tasolle ja samaan aikaan vastata globaalin maailman haasteisiin, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo.

Kielteisten päätöksen saaneiden palautusta tehostetaan

Suomessa poliitikot pitävät todennäköisenä, että komission paketti muuttuu jatkokäsittelyssä. Erimielisyyttä herättää muun muassa se, pystyykö EU tehostamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia.

– Hyvä puoli on se, että komissio tehostaa kielteisen päätöksen saaneiden palautuksia. Eli jos sinulla ei ole oikeutta jäädä EU:n alueelle, sinun on poistuttava täältä, SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma sanoo.

– Komissio ei kykene tehostamaan palautuksia. EU:ssa on puhuttu palauttamispolitiikan tehostamisesta vuosikausia kuitenkaan asia ei etene. Ongelma on se, että ongelmamaat eivät ota näitä vastaan, perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja