Mainos

EU-virkamiehet lakkoilivat eläkäkejärjestelmän puolesta

EU-virkamiesten ammattiyhdistykset ovat järjestäneet Brysselissä lakon vastustaakseen unionissa suunniteltua eläkeuudistusta.

Uudistuksessa työnantajan maksamaa eläkemaksua alennettaisiin 1,75 prosenttiin nykyisestä kahdesta prosentista samalla kun eläkkeelle siirtymisen ikärajaa nostettaisiin 63 vuoteen nykyisestä 60 vuodesta.

Lakko hiljensi Brysselin EU-rakennukset, vaikka osa virkamiehistä tulikin normaalisti työpaikalleen. Komission rakennuksen edessä paistatteli päivää muutama ay-aktiivi ammattiyhdistyksensä lipun kera, mutta muuten virkamiehet eivät järjestäneet mielenosoituksia asiansa edistämiseksi.

EU-komission päivittäinen lehdistötilaisuus oli peruutettu, mikä ei kuitenkaan estänyt kymmeniä Brysselin-kirjeenvaihtajia kokoontumasta puolilta päivin komission rakennuksen aulaan vääntämään vitsiä poikkeuksellisesta tilanteesta.

Pohjoiset EU-maat tiukkoina

Ehdotetun eläkeuudistuksen takana ovat kahdeksan lähinnä pohjoiseurooppalaista EU-maata, jotka ovat huolissaan eläkekulujen kasvusta laajentuvassa unionissa.

EU-komissio on ilmoittanut kannattavansa eläkejärjestelmän säilyttämistä ennallaan, mutta tästä huolimatta tämänpäiväinen lakko kosketti myös komissiota. Työntekijät halusivat lakolla kannustaa komissiota tehokkaampaan työntekijöidensä edunvalvontaan neuvotteluissa jäsenmaiden kanssa.
Eläkejärjestelmän uudistus tarkoittaisi sitä, että EU-virkamiehen pitäisi työskennellä unionissa 40 vuotta saadakseen eläkkeen, joka vastaisi 70:tä prosenttia hänen palkastaan. Nykyisin virkamiehen täytyy työskennellä unionin leivissä 35 vuotta 70 prosentin eläkkeen saavuttamiseksi.

EU-virkamiesten lakkoa on pidetty hyväosaisten kapinana, sillä unionin työehdot ovat varsin anteliaita. Esimerkiksi EU:ssa työskentelevän sihteerin on laskettu ansaitsevan kolme kertaa enemmän kuin belgialaiset sihteerit keskimäärin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.