EU varoittaa ilmastonmuutoksen kuumentavan Venäjän ja lännen välejä

Euroopan unioni varoittaa valtioitaan ilmastonmuutoksen aiheuttamasta kitkasta lännen ja Venäjän välillä.

Torstaina julkaistavan EU-raportin mukaan arktisen alueen luonnonvarojen käytöstä voi syntyä suurta kiistaa, kun napajäätikkö sulaa. Kyseessä on ensimmäinen raportti, joka nostaa esille ilmastonmuutoksen vaikutuksia turvallisuuteen.

Viime syksynä Venäjä kuohahdutti länsimaita arktisten alueiden merenalaisten kuvien avulla. Keskustelua herätti ensinnäkin se, ovatko kuvat pohjoisnavan alle pystytetystä lipusta aitoja. Suurempi huoli nousi kuitenkin siitä, kuka omistaa napajäätikön alaisen alueen.

- Tuo sulava arktinen merijää paljastaa resursseja ja merireittejä. Ja näistä öljy- ja kaasuvaroista ja reiteistä ollaan hyvin kiinnostuneita tällä hetkellä, Ulkopoliittisen instituutin arktisen alueen tutkija Lotta Numminen kertoo.

Kiinnostunut ja huolissaan on myös EU. Sen mukaan ilmastonmuutoksen vauhdittama jäätikön sulaminen voi olla myös turvallisuusuhka.

Guardian-lehti paljastaa, että torstaina julkaistava EU-raportti varoittaakin jäsenmaita lännen ja Venäjän kiristyvästä kiistasta koskien muun muassa pohjoisen napa-alueen kaasua ja öljyä.

- Siellä on selvästi käynnistymässä nyt kilpailu siitä tietysti, että kuka näitä luonnonvaroja saa käyttää. Ja kukaan ei tässä vaiheessa ole varma, että johtaako se poliittisiin jännitteisiin esimerkiksi Venäjän ja Euroopan välillä, Ulkopoliittisen instituutin kansainvälisen ympäristöpolitiikan ohjelmajohtaja Tapani Vaahtoranta kertoo.

Suomessa jännitteiden ei uskota kuitenkaan kärjistyvän aseellisiksi selkkauksiksi läntisten rantavaltioiden - eli Yhdysvaltojen, Kanadan, Norjan ja Tanskan - sekä Venäjän välillä.

- Kylä minun on vaikea nähdä, että se kilpailu pääsisi niin pahalle tasolle, että se aiheuttaisi ihan tällaista avointa konfliktia, Vaahtoranta arvioi.

Merkittävimpien luonnonvarojen ja merireittien odotetaan vapautuvan napajäätikön alta noin kymmenen vuoden kuluessa. Aluejaolla ja poliittisilla päätöksillä alkaa olla siis kiire.'

Lue myös:

    Uusimmat