Mainos

EU-valtuuskunta Pohjois-Koreassa

Ruotsin pääministerin Göran Perssonin johtama Euroopan unionin valtuuskunta on aloittanut harvinaislaatuisen vierailun Pohjois-Koreassa.

Pohjois- ja Etelä-Korean kartta

Matkan aikana on tarkoitus käsitellä mm. Koreoiden suhteiden edistämistä, ihmisoikeuskysymyksiä sekä talousuudistuksia. Persson nostanee esiin myös Pohjois-Korean kiistellyn ydinaseohjelman, josta länsimaat haluavat Korean luopuvan.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun korkean tason länsimaalainen johtaja vierailee ulkomaailmalta suljetussa Pohjois-Koreassa. -Tämä on ensimmäinen kerta, kun EU käy Pohjois-Korean johdon kanssa avointa ja suoraa poliittista keskustelua. Tämä on itsessään jo tärkeää. Tietysti toivomme myös tuloksia, mutta sitä on vielä liian varhaista sanoa, sanoo pääministeri Persson.

Matkan tarkoituksena on tukea Koreoiden yhdistymisprosessia. Kommunistinen Pohjois-Korea ja Yhdysvaltain tukema Etelä-Korea ovat teknisesti edelleen sotatilassa, ja suhteet ovat viime kuukausina viilentyneet. Viime vuonna järjestetystä huipputapaamisesta ja perheiden yhdistämisestä on jäljellä vain muisto.

Kim Jong Il

Persson tapasi tänään pikaisesti Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Ilin. Huomisissa keskusteluissa EU-johtajat aikovat nostaa pöydälle mm. maan ihmisoikeusloukkaukset sekä kipeästi kaivatut talousuudistukset. EU on tukenut köyhää Pohjois-Koreaa viimeisen viiden vuoden aikana vajaalla 2 miljardilla markalla, mutta maa kärsii edelleen pahasta nälänhädästä. Länsimaita huolettavat myös väitteet Pohjois-Korean ydinaseista, joista länsi haluaisi Pohjois-Korean luopuvan.

EU:lla on perinteisesti ollut paremmat suhteet suljettuun Pohjois-Koreaan kuin Yhdysvalloilla. Paikalliset tiedotusvälineet ovatkin puhuneet myönteisesti EU:n roolista Koreoiden rauhanvälittäjänä. Kaksipäiväisen vierailun jälkeen EU-valtuuskunta matkustaa Etelä-Koreaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.