Mainos

EU uhkaa Yhdysvaltoja 35 miljardin vastatulleilla jos euroautoille asetetaan tuontitulleja

Euroopan unioni on valmis asettamaan Yhdysvalloille ylimääräisiä tuontitulleja, jotka koskisivat 35 miljardin euron suuruista tavaraerää, kertoo unionin kauppakomissaari Cecilia Malmström.

Tuontitullit olisivat vastaisku Yhdysvaltojen suunnittelemille eurooppalaisiin autoihin kohdistuville tuontitulleille. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on harkinnut asettavansa tuontitulleja, joita hän perustelee kansallisella turvallisuudella.

Jos Trump asettaa tuontitulleja, on EU:lla vastatullit valmisteltuna. Malmström kuitenkin toivoo, ettei niihin jouduta turvautumaan. Komissaarin Brysselissä antama lausunto suunnitelluista vastatulleista oli muistutus siitä, että atlantinväliset jännitteet ovat edelleen korkealla, vaikka Trumpin kauppasota Kiinan kanssa on kerännyt valtaosan kansainvälisestä huomiosta.

Malmströmin mukaan suunnitelmat Euroopan ja Yhdysvaltojen väliselle rajoitetulle kauppasopimukselle ovat jumiutuneet.

Autotullit vaikuttaisivat myös Suomeen

EU-komission väistyvä puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapasi Trumpin viime kesänä Washingtonissa tarkoituksenaan liennyttää orastavaa kauppasotaa.

Neuvotteluiden tuloksena kauppasodan kierre onnistuttiin jossain määrin välttämään. Yhdysvallat kuitenkin asetti EU:lle teräs- ja alumiinitulleja, joihin EU vastasi omilla vastatulleillaan.

Aselevon ytimessä oli rajoitetun kauppasopimuksen neuvotteleminen, mutta Malmströmin mukaan Yhdysvallat oli haluton jatkamaan keskusteluja.

Malmströmin mukaan Yhdysvallat ei ole valmis aloittamaan keskusteluja, jos maatalous ei ole niissä mukana. Tämä on komissaarin mukaan kuitenkin raja, jota ei voida ylittää.

Autotullien korotus vaikuttaisi myös Suomeen, sillä Uudenkaupungin autotehtaan rakentamista Mersuista suurin osa viedään Yhdysvaltoihin


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja