Kauppasota varjostaa koko maailman taloutta – Trumpin kommentti Kiinan-tulleista herätti lisää epäilyksiä: "En tee sitä"

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoo, ettei hän aio perua kaikkia jo voimassa olevia tullimaksuja kiinalaisilta tuotteilta.

– En tee sitä, Trump sanoi toimittajille Valkoisessa talossa perjantaina.

Trumpin mukaan ensimmäisen vaiheen sopimus tullien purkamisesta Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä allekirjoitetaan myöhemmin Yhdysvalloissa.

Yhdysvallat on asettanut kiinalaisille tuotteille lisätullimaksuja, jotka koskevat noin 400 miljardin arvoista tuontia.

Kauppasota varjostaa koko maailman taloutta

Torstaina Bloomberg uutisoi, että Kiina ja Yhdysvallat olisivat valmiita purkamaan toisilleen asettamiaan tulleja vaiheittain osapuolten välisten kauppaneuvottelujen etenemisen merkkinä.

Asiasta kertoi Kiinan kauppaministeriön edustaja Gao Feng torstaina.

1:55
Trumpin kauppasota on ajanut yhdysvaltalaisia maanviljelijöitä talousvaikeuksiin. MTV Uutiset kertoi asiasta elokuussa.

Gaon mukaan osapuolet ovat käyneet rakentavia neuvotteluja edellisen kahden viikon ajan.

– Mikäli Kiina ja Yhdysvallat saavuttavat ensimmäisen vaiheen sopimuksen, molempien osapuolten tulisi perua lisätulleja samassa suhteessa yhtäaikaisesti, hän sanoi Bloombergin mukaan.

Trumpin kommentti herätti epäilykset

Bloomberg arvioi torstaina, että yhteisymmärrys saattaa avata tien maailmantaloutta varjostaneen kauppasodan päättämiseksi.

Trumpin kommentti nosti epäilyksiä, etteivät Kiinan ja Yhdysvaltojen neuvottelut ole edenneet niin hyvin kuin kiinalaiskommentit antoivat ymmärtää.

Kiinan keskeinen vaatimus maiden välisissä neuvotteluissa on ollut presidentti Trumpin määräämien tullien poisto. 

Juncker ei usko USA:n autotulleihin

Euroopan komission väistyvä puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ei usko, että Trump määrää tuontitulleja Euroopasta Yhdysvaltoihin vietäville autoille.

Juncker kommentoi asiaa saksalaisen Süddeutsche Zeitung -lehden haastattelussa. Hän kertoi olevansa asiasta "täysin perillä".

– Trump kritisoi hieman, mutta autoille ei tule tulleja, Juncker sanoi lehdelle.

Trumpin hallinto on kaavaillut 25 prosentin tullien asettamista Yhdysvaltoihin tuotaville autoille. Tulliuhka on herättänyt huolta muun muassa EU-maissa ja Japanissa.

Toukokuussa Trump päätti kuitenkin lykätä päätöstä asiasta puolella vuodella. Lykkäys päättyy marraskuun puolivälissä.

Mahdolliset autotullit iskisivät myös Suomeen, sillä merkittävä osa Uudenkaupungin autotehtaan valmistamista autoista myydään Yhdysvaltoihin.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja