EU on julkistanut listan Yhdysvalloille kaavailemistaan vastatulleista.
Vastatoimet otetaan käyttöön, mikäli tullineuvottelut Yhdysvaltojen kanssa eivät etene.
EU:n kaavailemat vastatoimet ovat suuruudeltaan noin 95 miljardia euroa. Listalla on muun muassa suuri määrä Yhdysvalloista tuotavia maataloustuotteita, kuten erilaisia lihatuotteita.
Listalta löytyy myös monia vihanneksia ja kalatuotteita.
EU aloittaa nyt kuulemiskierroksen tulleista jäsenmaiden ja muiden sidosryhmien kanssa, joten suunniteltu lista voi vielä muuttua. Suunnitelluista toimista voidaan myös kokonaan luopua, jos kauppasopu Yhdysvaltojen kanssa saadaan aikaan.
Kuulemisille on varattu aika kuukausi.
Lisäksi EU aikoo käynnistää valitusprosessin Maailman kauppajärjestö WTO:hon Yhdysvaltojen asettamista yleis- ja autotulleista.
Tullineuvottelut jäissä
EU:n mukaan se haluaa yhä neuvotella Yhdysvaltojen kanssa, mutta lista on varotoimenpide sen varalta, että neuvotteluissa ei saada aikaan sopua.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jäädytti huhtikuussa aiemmin julistamansa yleistullit 90 päiväksi. Tullipaussi päättyy 8. heinäkuuta.
Trumpin ilmoituksen jälkeen myös EU laittoi tauolle Yhdysvalloille kaavailemansa vastatullit.
Yhdysvallat perii kuitenkin yhä 10 prosentin tullin kaikista EU-tuotteista. Jos neuvottelut kaatuvat, EU:ta uhkaavat 20 prosentin yleistullit heinäkuusta alkaen.
Lisäksi Trump on asettanut 25 prosentin tuontitulleja EU:sta tuotavalle teräkselle, alumiinille ja autoille.
Komission mukaan EU:n viennistä Yhdysvaltoihin lähes 80 miljardia eli 70 prosenttia kokonaisviennistä on tullien kohteena, jos mukaan lasketaan myös tauolla olevat tullit.
Tullit ovat jo nyt nostaneet yritysten kustannuksia, hidastaneet kasvua, kiihdyttäneet inflaatiota ja lisänneet taloudellista epävarmuutta.
Viimeksi lista lieveni
Jäsenmaat ja sidosryhmät saavat nyt lausua kuukauden ajan EU:n suunnittelemista tulleista.
Kun komissio viimeksi konsultoi EU-maita vastatoimista Trumpin aiempia teräs- ja alumiinitulleja vastaan, lista lieveni. Esimerkiksi bourbon-viski poistettiin siitä Ranskan, Italian ja Irlannin pyynnöstä.