EU tavoittelee turvapaikkajärjestelmää

EU-maiden johtajat päättivät tänään Tampereella ryhtyä tavoittelemaan unionille yhtenäistä turvapaikkajärjestelmää. Täysin yksiin puihin turvapaikanhakijoiden kohtelua ei kuitenkaan olla viemässä, vaan tilaa jätetään myös kansallisille ratkaisuille.

Suomen laatimissa Tampereen erityishuippukokouksen päätöslauselmissa todetaan, että pitkällä tähtäimellä EU:n säännösten pitäisi johtaa yhtenäiseen turvapaikkamenettelyyn ja yhdenmukaiseen asemaan kaikille turvapaikan saaneille koko unionin alueella.

Kahden presidentin, neljäntoista pääministerin ja yhden ulkoministerin kokous päätti, että EU-maihin tulevien kolmansien maiden kansalaisten kohtelu jää pitkälti kansalliseen harkintaan. Tarve lainsäädännön lähentämiseen tunnustettiin, mutta samalla painotettiin kunkin maan vastaanottokapasiteettia ja historiallisia ja kulttuurisia yhteyksiä kyseisten ihmisten alkuperämaihin.

Maahanmuutto- ja pakolaiskysymyksissä puheenjohtajamaa Suomen alkuperäiset tavoitteet vesittyivät hieman, sillä EU-maiden valtion- ja hallitusten päämiehet eivät hyväksyneet esitettyä 250 miljoonan euron määrärahaa EU:n budjettiin niiden maiden tukemiseen, jotka kriisin sattuessa ottavat vastaan suhteellisesti suuren määrän pakolaisia.

Saksa torjui esityksen sillä perusteella, ettei ole tarpeeksi selvää, miten rahat kerättäisiin ja millä ehdoilla niitä maksettaisiin.

Lipponen: Kymmenen virstanpylvästä

Tampere

Huippukokousta johtanut pääministeri Paavo Lipponen tiivisti tulokset "Tampereen kymmeneksi virstanpylvääksi".

Maahanmuutto- ja pakolaiskysymysten ohella keskeisiä tuloksia ovat mm. oikeuden päätösten vastavuoroinen tunnustaminen, yhteistyön tehostaminen rikollisuuden vastaisessa toiminnassa ja varsinkin erityistoimet rahanpesun torjunnassa.

Kokouksessa tänään EU-maiden johtajat lisäsivät Suomen esitykseen vielä kehotuksen, että jäsenmaiden olisi annettava täysi apunsa talousrikosten tutkinnassa ja syyttämisessä. Vakavilla talousrikoksilla katsotaan olevan vaikutusta vero- ja tullituloihin. EU-maat ovat valmiit myös pankkisalaisuuden murtamiseen tilanteissa, joissa tutkitaan rahanpesua.

Syyttäjien yhteistyö tehostuu

Rikosten torjunnan alalla EU-johtajat päättivät tiivistää yhteistyötä kansallisten syyttäjien välillä. EU perustaa uuden yksikön, syyttäjävirasto Eurojustin, jonne joka jäsenmaasta nimitetään syyttäjiä, tuomareita tai poliiseja.

Pyrkimys on helpottaa yhteistyötä kansallisten syyttäjänviranomaisten välillä ja tukea rikostutkimuksia. Perustamispäätös on määrä tehdä viimeistään vuoden 2001 lopulla.

Eurooppalainen poliisikoulu korkeammalle virkamiehistölle perustetaan, mutta se toimii verkostona, johon kuuluvat kansalliset poliisikoulut. Ehdotuksesta perustaa kokonaan uusi koulu ei syntynyt yhteisymmärrystä. Europol, EU-maiden poliisiyhteistyövirasto sai valtuudet tutkia rahanpesua riippumatta rahojen alkuperästä. Aiemmin lupa oli selvittää vain huumerahoja.

EU-maat alkavat myös helpottaa tuomioiden vastavuoroista tunnustamista. Yksinkertaisissa tapauksissa, kuten huoltajuuskiistoissa tai kuluttajakysymyksissä pitäisi pyrkiä automaattiseen tunnustamiseen.
(MTV3-STT)

Seitsemän uutisten juttu Tampereen huippukokouksesta. Toimittajana Anne Silvennoinen. Äänessä ovat myös pääministeri Paavo Lipponen, Britannian sisäministeri Jack Straw ja Ranskan presidentti Jacques Chirac. (2:00)

Merja Sundström raportoi suorana Seitsemän uutisille Tampereelta. Merjan kanssa äänessä on uutisankkuri Kirsi-Marja Peräkylä. (2:02)

Lue myös:

    Uusimmat