EU tahtoo näkyä Lähi-idässä

Euroopan unioni pyrkii entistä aktiivisempaan ja näkyvämpään rooliin Lähi-idässä. EU:n ulkoministerit korostivat sunnuntaina epävirallisessa kokouksessaan Luxemburgin Mondorfissa, että Lähi-idän rauhanprosessi on saatava uudelleen liikkeelle, sillä muutoin mahdollisuus rauhaan menetetään.

EU:n edustajia vierailee lähiaikoina ahkeraan Lähi-idän alueella. Ensimmäisenä ulkoministerikokouksen jälkeen paikalle ehti ulkoministeri Tarja Halonen, joka matkusti Israeliin heti kokouksen jälkeen. Hän sai kokouksesta luonnollisesti lisäeväitä matkalle. Puheenjohtajamaan Luxemburgin ulkoministeri Jacques Poos matkustaa alueelle parin viikon kuluttua.

Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel tiivisti kokouksen annin, että EU haluaa viedä rauhanprosessia eteenpäin enemmän kuin koskaan. Kokouksessa todettiin, että käytännön palestiinalaiskysymyksissä ei ole tapahtunut mainittavaa edistystä. Keskeisiä ovat mm. Gazan alueen lentokentän ja sataman turvallisuusongelmat, jotka estävät niiden avaamisen.

Halonen keskustelee matkansa aikana israelilaisen virkaveljensä David Levyn kanssa. Hän tapaa myös presidentti Ezer Weizmanin ja parlamentin edustajia. Niin ikään hän tapaa palestiinalaisia, ja keskeistä on luonnollisesti tapaaminen palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kanssa.

Toisena ulkoministerikokouksen aiheena sunnuntaina oli Algerian tilanne. Väkivaltaisuudet tuomittiin jälleen kerran. Kokouksessa päädyttiin siihen, että nyt pyrittäisiin välttämään perinteistä eurooppalaista tapaa kertoa, miten asiat pitää hoitaa.

Sen sijaan tarkoituksena on tukea Algerian johtoa, että se itse pystyisi ratkaisemaan väkivaltaongelmat. Kokouksessa muistutettiin, että Algeriassa ei ole tapahtunut toivottua talousuudistusta. Näin ollen EU:n taloudellinen panostus voisi tulla kyseeseen. Koska kyse oli epävirallisesta kokouksesta, mistään rahoista ei vielä voinut olla puhetta.

Laajentumisesta ei juuri edistystä

Vastoin lauantaisia näkemyksiä sunnuntain ohjelmassa ei enää palattu kokouksen ykköskysymykseen eli EU:n laajentumisen yksityiskohtiin. Halonen tulkitsi, että poliittista valmiutta ratkaisuun ei vielä ole. Hänkin kyllä uskoo, että viimeistään joulukuisessa huippukokouksessa pystytään ratkaisemaan, minkä maiden kanssa jäsenyysneuvottelut aloitetaan.

Halonen itse odotti ennalta, että laajentumiskysymyksessä kokouksessa olisi voitu mennä pidemmälle.
-Tällä kertaa näytti olevan olevan tärkeää vähemmistössä oleville ministereille viestittää kotiinsa, että he ovat pysyneet vanhoissa kannoissaan, hän veisteli. Tällä hän viittasi Ruotsin ulkoministeri Lena Hjelm-Wallénin ja Tanskan ulkoministerin Niels Helveg Petersenin näkemyksiin, että laajentumisneuvottelut olisi aloitettava kaikkien jäsenehdokkaiden kanssa.

Kaavaillusta Eurooppa-konferenssista ollaan kuitenkin monessa mielessä yksimielisiä. Tämä konferenssi on ensimmäistä kertaa koolla ennen varsinaisia jäsenyysneuvotteluja. Mukana ovat ainakin kaikki jäsenehdokkaat. Turkin asema sen sijaan on edelleen auki.

EU ja Turkki pyrkivätkin nyt yhdessä selvittämään, miten Turkki voitaisiin kytkeä koko laajentumisprosessiin. Ulkoministeri Poos ja komissaari Hans van den Broek vierailevat aivan lähiaikoina Turkissa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat