Mainos

EU: Suomelle aktiivisempi rooli Venäjä-suhteissa

EU toivoo Suomen ottavan aktiivisemman roolin EU:n ja Venäjän suhteiden parantamisessa.

Suomen aiempaa aktiivisempi rooli EU:n ja Venäjän suhteiden parantamisessa nousi esiin ulkoministeri Ilkka Kanervan sekä EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan taannoisessa tapaamisessa, kertoo Turun Sanomat.

Hallituksella on parhaillaan tekeillä Venäjä-poliittinen ohjelma. Kanerva kertoi MTV:n Uutisille, että ohjelma antaa selkänojaa Suomen roolille EU:ssa Venäjä-suhteiden edistäjänä.

Kanerva on keskustellut asiasta presidentti Tarja Halosen kanssa "ihan kirjain kirjaimelta". Presidentti on Kanervan mukaan antamassa tukensa tämän kaltaiselle aloitteellisuudelle.

Kanerva pelkää, että Venäjä ja isot EU-maat ryhtyvät hoitamaan suhteitaan kahdenvälisesti, kun unionin Venäjä-politiikka takeltelee. Syynä takeltelemiseen hän pitää Venäjää ympäröivien maiden vyöhykettä sekä eräitä muita maita, joilla on kalavelkoja maksettavinaan entisen Neuvostoliiton ajoilta.

Suomen aloitteellisuutta EU:n ja Venäjän suhteiden kohentajana tukevat myös kaksi entistä varsinaissuomalaista ulkoministeriä eli Heikki Haavisto (kesk.) ja Pertti Paasio (sd.). Ministerikolmikko oli koolla Haaviston tilalla Raision Hintsassa pohtimassa Suomen ulko- ja EU-politiikan nykytilaa.

Ministerit olivat yksimielisiä siitä, että Suomen ulkopoliittiset perusratkaisut on edelleen tehtävä kansallisen yksituumaisuuden varassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.