EU:ssa yksin jäänyt Orban etsii uusia ystäviä Yhdysvalloista toivottamalla globalistit helvettiin

Unkarin pääministeri Viktor Orban sanoi torstaina kunniavierailullaan Yhdysvaltain konservatiivien CPAC-konferenssissa, että "globalistit voivat kaikki mennä helvettiin".

– Meidän täytyy ottaa takaisin hallintaan instituutiot Washingtonissa ja Brysselissä. Meidän täytyy ystävystyä ja liittoutua keskenämme, Orban sanoi kokousväelle puheessaan, joka sai raikuvat aplodit.

Globalisti-termi on Yhdysvalloissa jossain määrin kyseenalainen. Esimerkiksi kansalaisoikeusjärjestö Anti-Defamation Leaguen asiantuntijat ovat kertoneet, että termiä on käytetty kiertoilmaisuna juutalaisille ja se juontaa juurensa pitkään antisemitististen salaliittoteorioiden perinteeseen.

Orban on CPAC-konferenssissa luomassa siteitä Yhdysvaltain oikeistoon ja ehdottamassa yhteistyötä ja koordinaatiota globaalin oikeiston kesken. Konferenssipuheessaan hän myös korosti kristinuskon asemaa läntisessä sivistyksessä.

– Jos länsimaisen sivilisaation erottaa sen juutalaiskristillisestä perinnöstä, historian pahimpia asioita tapahtuu, Orban sanoi.

Myös Orbania ihailevan Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin odotetaan puhuvan konferenssissa. CPAC on kerran vuodessa järjestettävä konservatiiviaktiivien merkittävä kokoontuminen.

Orbanin aiempi puhe tuomittiin

Orban on herättänyt kesän aikana huomiota tuellaan Ukrainaan hyökänneelle Venäjän presidentti Vladimir Putinille sekä rasistisella puheellaan, jossa hän sanoi, ettei eurooppalaisten pidä sekoittua ei-eurooppalaisten kanssa.

Orbanin puheen vuoksi esimerkiksi hänen pitkäaikainen neuvonantajansa Zsuzsa Hegedus irtisanoutui tehtävästään. Erokirjeen jättämisen yhteydessä Hegedus kutsui Orbanin puhetta puhtaaksi natsitekstiksi.

Kansainvälinen Auschwitz-komitea puolestaan kutsui puhetta typeräksi ja vaaralliseksi. Orbanin Unkarin ystävät EU:ssa ovat käyneet vähiin vuosien varrella. Orban on voinut aiemmin luottaa Puolan tukevan Unkaria esimerkiksi lakikiistoissa EU:n kanssa, mutta esimerkiksi Foreign Policy-lehti kirjoitti toukokuussa siitä, miten Puolan ja Unkarin erimielisyydet Ukrainan sodasta ovat ajaneet entiset liittolaiset erilleen.

Lue myös:

    Uusimmat