Mainos

EU rauhoittelee taxfreestä luopumispelkoa

EU:n komissio rauhoittelee keskustelua niistä kielteisistä seurauksista, joita verovapaan myynnin päättymisellä pelätään olevan mm. laiva- ja lentoliikenteeseen sekä työllisyyteen.

Komission torstaina julkistamassa tiedotteessa huomautetaan, että EU:n aluekehitys- ja sosiaalirahastojen varoja voidaan käyttää tilanteesta kärsimään joutuvien alueiden, yritysten ja työntekijöiden tukemiseen. Lisäksi yksittäiset valtiot voivat komission mukaan eräissä tapauksissa ja tietyissä rajoissa tukea uhanalaisiksi joutuvia lentoreittejä, lentoasemia ja aluksia. Verovapaan alkoholin, tupakan ja muiden tavaroiden myynti EU:n sisäisessä laiva- ja lentoliikenteessä loppuu jo vuosia sitten tehdyn päätöksen mukaisesti ensi heinäkuun alusta.

Laiva- ja lentoyhtiöt sekä kuljetusalojen työntekijäjärjestöt ovat kampanjoineet näyttävästi tax free -myynnin säilyttämisen puolesta ja yrittäneet saada EU:ta muuttamaan vielä päätöksensä. Komissio muistuttaa tiedotteessaan, että jäsenvaltioilla on oikeus tukea julkisen edun nimissä liikennepalveluja, jos yksityiset yritykset eivät pysty hoitamaan niitä ilman yhteiskunnan tukea.

Valtio voi esimerkiksi tuellaan yrittää varmistaa, että kaupallisesti kannattamattomaksi käynyt laivareitti pysyy toiminnassa, jos palvelun jatkuminen on yleisen edun mukaista. Sama koskee aluepoliittisesti tärkeänä pidettäviä lentoreittejä, jos verovapaan myynnin loppuminen vaarantaa niiden jatkumisen. Komission mukaan lentoasemien rakennuskustannuksiin voidaan eräissä tapauksissa antaa tukea EU:n rahastoista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.