Mainos

EU: Ranskan keskeytettävä romanien karkotukset

Euroopan parlamentti on hyväksynyt päätöslauselman romanien asemasta ja liikkumisvapaudesta EU:ssa. Strasbourgin täysistunnossa sovitussa päätöslauselmassa vaaditaan Ranskaa lopettamaan välittömästi romanien karkotukset. Parlamentti korostaa, että massakarkotukset rikkovat EU-lakia, koska ne vastaavat rotuun perustuvaa syrjintää.

Ranska aloitti viime kuussa romanien karkotukset perustellen niitä yleisellä järjestyksellä ja turvallisuudella.

Parlamentti ilmailee myös huolensa kiihottavasta ja avoimen syrjivästä retoriikasta, jonka se pelkää antavan uskottavuutta äärioikeistolaisten ryhmien rasistisille puheille ja toimille. Parlamentin mukaan se ei hyväksy minkäänlaisia lausuntoja, joissa vähemmistöt ja maahanmuutto yhdistetään rikollisuuteen ja luodaan syrjiviä stereotypioita.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 337 puolesta, 245 vastaan ja 51 tyhjää.

Raha ei oikeuta automaattikarkotuksiin

EU-parlamentin lausunnossa korostetaan myös, että taloudellisten resurssien puutteella ei voida missään olosuhteissa perustella kansalaisten automaattista karkotusta. Siinä muistutetaan, että liikkumis- ja oleskeluvapauden rajoituksia voidaan asettaa ainoastaan kyseisen henkilön käyttäytymisen perusteella eikä yleistävien näkökohtien tai etnisen tai kansallisen alkuperän perusteella.

Lisäksi karkotuspäätöksiä on arvioitava ja niistä on päätettävä tapauskohtaisesti henkilökohtaiset olosuhteet huomioon ottaen sekä taattava menettelyä koskevat takeet ja muutoksenhaku.

- EU-lainsäädäntö mahdollistaa sellaisen ihmisen karkottamisen, joka on merkittävä turvallisuusuhka tai tuntuva taakka sosiaaliturvajärjestelmälle. Tällaista yksilöllistä tarkastelua ei kyseisissä karkotuksissa ole tehty. Romaneilta ei myöskään voi odottaa lain edellyttämää työllistymistä kolmessa kuukaudessa , sillä moni elää epävirallisen talouden varassa - suurilta osin puutteellisen integraation ja syrjinnän vuoksi, sanoo Euroopan parlamentin jäsen, ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala tiedotteessaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.