EU-parlamentin puhemieheksi nousemassa italialainen – taustalla pitkä kina

Euroopan parlamentin poliittiset mannerlaatat vavahtelevat, kun parlamentti valitsee tänään uutta puhemiestä.

Puhemieheksi on näillä näkymin nousemassa keskustaoikeiston Antonio Tajani Italiasta.  

Lähes kolme vuotta jatkunut sosialistien ja keskustaoikeiston yhteistyö on päättymässä, koska puolueryhmittymät eivät päässeet yhteisymmärrykseen puhemiehen valinnasta. EU-myönteiset puolueryhmät liittoutuivat heti vaalikauden aluksi tarkoituksenaan torjua populistiryhmien pyrkimyksiä.  

Kokoomuslaiset suomalaismepit Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen kertovat, että uutta yhteistyötä haetaan nyt keskustaoikeiston EPP:n, liberaaliryhmä Alden ja tiukempaa EU-linjaa ajavan ECR:n kesken. Aiemmin yhteistyörinkiin kuuluneet sosialistit olisivat näin jäämässä ulkopuolelle.

– Olisin toivonut, että olisimme pystyneet jatkamaan yhteistyötä sosialistien kanssa, jotta kaikki Eurooppaa rakentavat voimat toimisivat yhdessä, Virkkunen kertoi Strasbourgissa.

Isointa valtaa käyttävään koalitioon nouseva ECR erottuu joukosta. Poliittisesta päätöksenteosta tulee väistämättä turbulenttia, sillä ryhmittymään kuuluvat niin EU-eroon valmistautuvat Britannian konservatiivit kuin Puolan kansallismielinen laki- ja oikeus -puoluekin.  

Toisin kuin ECR, liberaaliryhmä Alde ja EPP ovat tehneet yhteistyöstä kirjallisen sopimuksen. Sopimuksen myötä Alden puhemiesehdokas Guy Verhofstadt on luopumassa ehdokkuudestaan.  

Parlamentin puhemiehen valinta on aiheuttanut tällä kertaa poikkeuksellisen paljon ristiriitoja puolueryhmien välille.

Äänestyksestä odotetaankin pitkää ja monipolvista, ja voi olla, että tulos tiedetään vasta myöhään illalla. Puhemies valitaan suljetulla lippuäänestyksellä, joten voi olla, etteivät kaikki mepit pysy puolueryhmien sopimuksessa.  

Suomalaispuolueista kokoomus kuuluu keskustaoikeistoon, keskusta ja RKP liberaaliryhmään, perussuomalaiset ECR:ään ja SDP sosialistiryhmään.

Lue myös:

    Uusimmat