Mainos

EU-parlamentin puhemiehestä tiukka vääntö isojen ryhmien kesken

Euroopan parlamentti äänestää tänään itselleen uuden puhemiehen Ranskan Strasbourgissa. Vahvimmilla ovat kaksi italialaista: keskustaoikeiston Antonio Tajani sekä sosialistien ja demokraattien Gianni Pittella. 

Euroopan parlamentin johtopaikat ovat avoinna aina kauden puolivälissä eli nyt kun aloituksesta on kulunut 2,5 vuotta. 

Parlamenttia vuodesta 2012, johtanut sosialistien ja demokraattien Martin Schulz ei enää pyri paikalle, koska asettuu ehdolle Saksan liittopäivävaaleissa. Schulzilla olisi myös ollut paineita paikan jättämiseen. Parlamentin kolme isoa ryhmittymää sopivat vaalien jälkeen, että puhemiehen paikka siirtyisi kauden puolivälissä keskustaoikeiston EPP:lle. 

Kaksi muuta ryhmää sosialistien S&D sekä liberaaliryhmä Alde ovat kuitenkin pakittamassa sopimuksesta ja ovat asettaneet omat ehdokkaansa. Suomalaispuolueista kokoomus kuuluu EPP:hen, SDP sosialistien ja demokraattien -ryhmään ja keskusta sekä RKP Aldeen.  

Italialaisen Tajanin valinta tarkoittaisi sitä, että kaikki EU:n keskeiset valtapaikat ovat keskustaoikeistolaisen EPP:n hallussa. Eurooppa-neuvostoa johtaa Donald Tusk ja komissiota Jean-Claude Juncker, molemmat EPP:stä. 

EPP:n ehdokas herättää ristiriitaisia tuntoja myös siksi, että hän on tehnyt läheistä yhteistyötä korruptioskandaaleissa ryvettyneen Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin kanssa. Aiemmin teollisuuskomissaarina toimineen Tajanin taakkana on sekin, että hänen nimensä yhdistetään Volkswagenin päästöhuijaukseen tai siihen, ettei hän komissaarina tiennyt siitä mitään. 

Ehdolla puhemieheksi ovat myös muun muassa Alden Guy Verhofstad Belgiasta, vihreän vasemmiston Eleonora Forenza Italiasta ja vihreiden Jean Lambert Britanniasta. 

Äänestyksestä odotetaan pitkää ja monipolvista. Uuden puhemiehen nimi on selvillä todennäköisesti vasta myöhään illalla. 

Huomenna keskiviikkona parlamentti valitsee vielä muun muassa 14 varapuheenjohtajaa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.