Mainos

EU:n vakaussopimus hiertää yhä

Valtaosa EU:n jäsenmaista on pettynyt komission äskettäiseen päätökseen hakea oikeudesta linjaus sille, miten EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen ehtoja tulee noudattaa. EY:n tuomioistuimeen on menossa valtiovarainministereistä koostuvan Ecofin-neuvoston marraskuinen päätös, jonka turvin Saksa ja Ranska selvisivät ilman rangaistusta sopimuksen rikkomisesta.

Ecofin-neuvoston puheenjohtaja, Irlannin valtiovarainministeri Charlie McCreevy luonnehti myöhään illalla Brysselissä euroryhmän kokouksen jälkeen, ettei jäsenmailta herunut komissiolle paljon sympatiaa. Samalla hän kuitenkin korosti, että kaikki maat kunnioittavat komission oikeutta tehdä itsenäisesti ratkaisunsa.

EU:n talouskomissaari Pedro Solbes sanoi komission toimineen johdonmukaisesti - sääntöjä on kunnioitettava. Molemmat osapuolet tähdensivät yhteistyön jatkuvan kiistasta huolimatta normaalisti myös vakaus- ja kasvusopimukseen liittyvissä kysymyksissä.

Solbesin mukaan komissio antaa ensi kuussa esityksensä parannuksista, joiden avulla vakaussopimusta ja sen seurantaa voidaan toteuttaa nykyistä paremmin. Samalla hän kertasi, ettei itse perussopimukseen ole näillä näkymin tarvetta kajota.

McCreevy perusteli neuvoston marraskuista joustoa sillä, että Saksa ja Ranska ovat sitoutuneet painamaan julkisen taloutensa sovittuihin rajoihin vuoden 2005 loppuun mennessä. Vakaussopimus edellyttää, että jäsenmaat pitävät alijäämänsä enintään kolmessa prosentissa bruttokansantuotteessa.

Kiistan varjoon jäivät ainakin hieman Suomen kaikilta osapuolilta saamat kiitokset vakaussopimuksen hyvästä noudattamisesta. Euroryhmässä käsiteltyä Suomen vakausohjelmaa vuosille 2003-2007 kiitettiin vakaan finanssipolitiikan saavutukseksi, johon tulisi pyrkiä muuallakin. Ohjelman lukujen mukaan Suomen julkinen talous on ylijäämäinen koko kauden ajan.

Euroryhmä, Euroopan keskuspankki ja komissio loivat yhteen ääneen uskoa talouskasvuun - viimeaikaiset merkit euroalueella ovat selvät. Elpyminen jatkuu ja kasvu on tänä vuonna vahvaa. Valuuttapolitiikka pitää hinnat vakaina, ja alhainen korkotaso yhdessä suotuisten rahoitusolojen kanssa kiihdyttävät kysyntää.

Monissa maissa on myös pantu toimeen kauaskantoisia rakenneuudistuksia, jotka koskevat erityisesti työmarkkinoita ja terveydenhuoltoa. Valuuttapolitiikasta osapuolet korostivat, että euron tulee pitää arvonsa keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Vaihtokurssien herkkyys ja liiallinen heilahtelu kuitenkin huolettaa tavalla, jota on syytä seurata tiiviisti.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.