EU:n turvapaikanhakijoiden palautuskyky ja uusi maahanmuuttopaketti kansanedustajien hampaissa – "Tulee kiihdyttämään siirtolaisvirtoja"

Suomessa poliitikot ovat eri linjoilla maahanmuuttopaketista – SDP:n Eveliina Heinäluoma ja PS:n Riikka Purra kommentoivat Euroopan pakolaistilannetta 0:53
Näin Riikka Purra ja Eveliina Heinäluoma luonnehtii Euroopan pakolaistilannetta Seitsemän uutisille.

EU:n komission esittelemä maahanmuuttopaketti herättää paljon keskustelua Suomessa ja koko EU:ssa. MTV Uutiset pyysi Eveliina Heinäluoman (sd.) ja Riikka Purran (ps.) arvioimaan esitystä.

Molemmat kansanedustajat kiinnittävät huomiota siihen, että EU pyrkii tehostamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia.

– Se on hyvä, että komissio on halunnut tarttua kielteisen päätöksen saaneiden palautukseen. Eli jos hakija on saanut kielteisen päätöksen eikä hänellä ole perusteita jäädä EU:n alueella, niin hänen on poistuttava. Palauttamispolitiikka on ollut toistaiseksi tehotonta, Heinäluoma sanoo.

Purra epäilee komission suunnitelmien toimivuutta.

– Komissio ei kykene tehostamaan palautuksia. EU:ssa on puhuttu palauttamispolitiikan tehostamisesta vuosikausia ja kuitenkaan asia ei etene. Järjestelmä voisi toimia, jos meillä olisi kyky palauttaa ihmisiä, joilla ei ole oikeutta kansainväliseen suojeluun, mutta tällaista ei ole. Ongelmamaat eivät ota näitä ihmisiä vastaan, Purra toteaa.

Purran mielestä EU:ssa pitäisi käyttää enemmän hyväksi kauppa- ja viisumipolitiikkaa, jotta useamman maan kanssa saataisiin aikaan palautussopimuksia.

Sekä Purra että Heinäluoma ovat vakuuttuneita siitä, että komission esitys muuttuu jatkokäsittelyssä, kun ainakin jäsenmaat ja EU:n parlamentti pakettia käsittelevät. Uudistusten on tarkoitus tulla voimaan 2023.

Molemmat kansanedustajat istuvat eduskunnan hallintovaliokunnassa, jolle kuuluvat muun muassa ulkomaalaisasiat. Purra on valiokunnan puheenjohtaja.

Luovutaanko Dublin-menettelystä?

Eveliina Heinäluoma penää keskustelua siitä, luopuuko EU Dublin-menettelystä, kuten komissio nyt ehdottaa.

Dublin-menettelyssä määritetään, missä maassa hakijan turvapaikkahakemus käsitellään. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hakija voidaan siirtää toiseen maahan, joka on vastuussa hakemuksen käsittelystä.

Dublin-menettely ei ole toiminut, koska varsinkin Kreikkaan, Italiaan ja Espanjaan on tullut tuhansia siirtolaisia, mikä on ruuhkauttanut maiden järjestelmät ja siirtolaisleirejä.

Heinäluoma haluaisi vielä selvittää, voidaanko Dublin-menettelyä kehittää esimerkiksi parantamalla hakijoiden rekisteröintiä.

– Onko tehty kaikki Dublin-menettelyn kehittämiseksi? Jos on kaikki tehty, on haettava uusia työkaluja, Heinäluoma sanoo.

Uuden esityksen mukaan hakija ohjataan hakemaan turvapaikkaa sellaisesta jäsenmaasta, joka määrittyisi muun muassa sen mukaan, jos hänellä on jo selkeitä siteitä johonkin EU-maahan.

Heinäluoma toivoo, että EU-maat löytävät lopulta toimivan kokonaisuuden maahanmuuttopolitiikan kehittämiseksi.

– Maahanmuuttopolitiikassa vain EU:n yhteisillä linjauksilla pystytään hallitsemaan kokonaisuutta. Toivon, että päästään eteenpäin, Heinäluoma toteaa.

"Tulee kiihdyttämään siirtolaisvirtoja"

Purra on hyvin kriittinen komission esitystä kohtaan.

– Tämä ei tule ratkaisemaan ongelmia, päinvastoin tämä tulee kiihdyttämään siirtolaisvirtoja Eurooppaan, Purra pohtii.

Purra auttaisi siirtolaisia siten, että apua kanavoitaisiin enemmän esimerkiksi pakolaisleireille.

Komissio esittää, että suurten siirtolaismäärien kohdalla jäsenmaita voitaisiin velvoittaa antamaan apua maille, joihin saapuu paljon ihmisiä Euroopan ulkopuolelta. Apu voisi olla muutakin kuin siirtolaisten vastaanottamista.

Lue myös:

    Uusimmat