EU:n perussopimuksesta uusi kiista?

Kesäkuussa saavutettu sopu perussopimuksesta on niin täynnä poikkeuksia, että niiden kirjoittaminen lakitekstiin on osoittautumassa vaikeaksi. Kosovon tilanteesta oli tarkoitus keskustella tänään, mutta se on siirretty huomiselle.

Jo kertaalleen sovitusta Euroopan unionin uudesta perussopimuksesta voi syntyä vielä uutta kiistaa.

Unionin ulkoministerit keskustelivat sopimuksesta kokouksessaan Portugalin Viana do Castelossa tänään. Puheenjohtajamaa Portugali myönsi, ettei tilanne ole pulmaton.

- Meillä on joitakin ongelmia, jotka pitää vielä ratkaista, sanoi ulkoministeri Luis Amado uutistoimisto AFP:n mukaan.

Jäsenmaiden johtajat sopivat uudesta sopimuksesta kesäkuun huippukokouksessa pitkän väännön jälkeen. Sopu pitää kuitenkin vielä kirjoittaa selkeäksi ja sitovaksi lakitekstiksi. Työ on periaatteessa teknistä, mutta monista asioista uhka syntyä uudelleen poliittista vääntöä.

Yksi esimerkki on EU-parlamentin paikkajako. Sopimuksen jälkeen parlamentissa on tarkoitus olla korkeintaan 750 edustajaa kun heitä nyt on 785. Monien maiden pitää siten luopua osasta edustajiaan, mikä voi herättää närää.

Lisäksi kesäkuun sopu on niin täynnä poikkeuksia, että niiden kirjoittaminen lakitekstiin on osoittautumassa vaikeaksi. Esimerkiksi Britannialle luvattiin, ettei kansalaisten perusoikeusasiakirja ole sen kohdalla sitova. Toistaiseksi ei tiedetä, miten tämä muotoillaan tekstiin.

Sopimustekstistä on tarkoitus päättää lokakuun huippukokouksessa. Sopimus uudistaa EU:n päätöksentekoa ja korvaa reilut kaksi vuotta sitten kansanäänestyksissä kaatuneen perustuslain.

Ulkoministerien oli perjantaina määrä keskustella myös Kosovosta, mutta keskustelu on siirretty huomiselle. EU-maiden on tarkoitus pohtia, kuinka suhtautua Kosovon itsenäistymiseen, jos YK:ssa ei synny asiasta sopua.

Mönkijäonnettomuudessa loukkaantunutta ja sairauslomalla olevaa Ilkka Kanervaa sijaistaa tapaamisessa valtiosihteeri Teija Tiilikainen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat