EU:n johtopaikkoihin esitetään kompromissia: EKP:hen Christine Lagarde ja komissioon Ursula von der Leyen

Saksan ja Ranskan kerrotaan päässeen yhteisymmärrykseen keskeisten EU:n johtopaikkojen jakamisesta.

Komission johtoon sovitellaan saksalaista Ursula von der Leyeniä ja Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtajaksi Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n johtajaa Christine Lagardea.

Huippukokouksen alkua on viivytetty alkuiltaan, koska valmistelevat kokoukset pienissä ryhmissä jatkuivat.

Saksan ja Ranskan sovusta on kertonut muun muassa Reuters sekä Lagardesta EKP:n johtoon Bloomberg.

Diplomaattilähde arvioi STT:lle, että komission ja EKP:n osuus paketista näyttää vakaalta. Sosialistit ja liberaalit jatkavat keskusteluita Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuudesta ja EU:n ulkoministerin tehtävästä.

EU-johtajat ovat koolla Brysselissä jo kolmatta päivää

Sunnuntaina alkanut kokous keskeytettiin eilen, koska neuvottelut ajautuivat umpikujaan. Peli vihellettiin poikki maanantaina puoliltapäivin, jotta EU-johtajat pääsisivät lepäämään valvotun yön jälkeen.

Yhdestäkään nimestä ei EU-lähteen mukaan ole vielä äänestetty. Julkisuudessa on pyörinyt useampia erilaisia vaihtoehtoja nimistä huippupaikoille.

EU-johtajien pöydällä on vahvimmin neljä paikkaa: Euroopan komission puheenjohtajuus, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuus, EU:n ulkoministeri ja EKP:n pääjohtajuus. Lisäksi keskusteluissa on parlamentin puhemiehen paikka.

Pakettia kootaan niin, että se on poliittisesti, maantieteellisesti ja sukupuolten osalta tasapainoinen.

Timmermansin mahdollisuudet näyttävät hupenevan

Vaalitulos on asettanut aiempaa vaikeammat raamit neuvotteluille huippupaikoista. Keskustaoikeistoa edustava EPP ja sosialistit (S&D) menettivät molemmat paikkoja ja samalla yhteisen enemmistönsä parlamentissa.

Tshekin pääministeri Andrej Babish toisti mennessään kokoukseen, ettei hyväksy Frans Timmermansia EU-komission johtoon. Komission ensimmäisenä varapuheenjohtajana oikeusvaltioasioita hoitanut Timmermans on liikaa Visegrad-ryhmän maille, joita ovat Tshekki, Slovakia, Puola ja Unkari.

Eilen pöydällä olleessa kompromissiesityksessä komission puheenjohtajan paikka olisi mennyt sosialisteille. Esitys kuitenkin kaatui rajuun vastustukseen paitsi Visegrad-mailta myös EPP:stä.

Italian pääministeri Giuseppe Conte kertoi aamupäivällä toimittajille, että Italia on koonnut rivejä pakettia vastaan. Vastustajia oli koossa hänen mukaansa kymmenen.

Huippukokouspöydässä istuu 28 päämiestä tai -naista.

Tanskan pääministerin mukaan Vestager yhä esillä

Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel toivoi, että EPP on löytänyt yhteisen kannan ja "käynnistänyt itsensä uudelleen". Bettel painotti, että paketin pitää olla maantieteellisesti ja sukupuolten osalta tasapainoinen. Neljän paikan kokonaisuudessa paikkojen pitäisi jakautua tasan miesten ja naisten kesken.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) arvioi ennen kokousta, että hänen puolueryhmäänsä edustava Timmermans on edelleen vahva ehdokas. Myös muut sosialistipääministerit puhuivat yhä Timmermansin puolesta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel lupasi työn jatkuvan "uudella luovuudella".

– Jokaisen täytyy ymmärtää liikkua vähän, ja tarkoitan kaikkien.

Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin mukaan tanskalaiskomissaari Margrethe Vestagerin nimi on yhä pöydällä.

Yksimielisyyttä ei tarvita

Periaatteessa päätös voidaan tehdä ilman yksimielisyyttä. Viisi vuotta sitten Unkari ja Britannia vastustivat Jean-Claude Junckerin valintaa, mutta päätös syntyi silti.

Poliittisesti varsinkin isojen jäsenmaiden yli käveleminen on kuitenkin vaikeaa.

Uusi Euroopan parlamentti on tänään käynnistänyt istuntokautensa. Huomenna meppien on tarkoitus äänestää uudesta puhemiehestä. Sen takia sopua nimityksistä yritetään EU-maiden kesken vielä tänään.

Kokouksen aikana käytävillä on huhuttu uudesta huippukokouksesta 15. heinäkuuta. EU-lähteen mukaan päämiestasolla uudesta kokouksesta ei ole vielä puhuttu, vaan sopua toivotaan yhä tässä kokouksessa.

Lue myös:

    Uusimmat