EU-maat maksaneet sodan aikana yli 30 miljardia Venäjälle öljystä, uuden pakotteen myötä tälle tulee loppu: "Iso lovi Venäjän sotakassaan"

EU-maiden johtajat sopuun venäläisen öljyn osittaisesta tuontikiellosta – tätä se tarkoittaa 3:11
Katso kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola arvio uudesta pakotepaketista – tällaiset ovat seuraukset niin Venäjälle kuin EU-maille

EU-maiden johtajat ovat saaneet huippukokouksessaan Brysselissä sovittua kuudennesta pakotepaketista Venäjää vastaan.

Merkittävin nyt sovituista pakotteista on venäläisen öljyn keskeyttäminen.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan mukaan pakote on kova isku Venäjälle.

– Siitä, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi, Euroopan unionin maat ovat maksaneet pelkästään öljystä yli 30 miljardia euroa Venäjälle. Se on 10 miljardia euroa kuukaudessa ja 300 miljoonaa euroa joka päivä, Piuhola kertoo.

– Pakote on ehdottomasti iso lovi Venäjän sotakassaan.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan 90 prosenttia Venäjältä EU:hun tulevasta öljystä loppuu vuoden loppuun mennessä.

– On kyse ehkä kaikkein tärkeimmästä ja merkittävimmästä pakotteesta sodan aikana täältä EU:n puolelta, Piuhola kommentoi.

Käytännössä venäläisöljyn tuonti Eurooppaan kutistuu kymmenesosaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on kertonut jo aiemmin, että Suomi on rakentanut vuosien saatossa hyvin monipuolisen energiapaletin.

– Tämän turvin Suomella ei ole niin paljon ongelmia kuin monilla muilla Euroopan mailla siirtyä pois venäläisestä kaasusta, öljystä ja kivihiilestä, Piuhola summaa.

Lue myös:

    Uusimmat