EU-lääkeviraston työntekijöiltä tyrmäys Helsingille – Sipilä: Suurin osa haluaisi varmaan jatkaa siellä, mihin on elämänsä rakentanut

Helsinki on vähemmän tunnettu ja vähän kaukaisempi paikka kuin jotkut muut kaupungit, ja se on lievä imagohaitta. Näin kommentoi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kyselyä, jonka mukaan EU:n lääkeviraston työntekijöistä valtaosa jättäisi työpaikkansa, jos virasto sijoitetaan Helsinkiin.

– Lontoosta on varmasti henkisesti tuskaa muuttaa melkein mihin tahansa ja Helsinkiin ehkä vielä vähän enemmän kuin joihinkin muihin kaupunkeihin, Vapaavuori arvelee.

Vapaavuoren mukaan Helsingillä on kuitenkin antaa vahvat näytöt siitä, että kaupunkiin työn perässä muuttaneet ulkomaalaiset viihtyvät hyvin. Hän sanoo Helsingissä jo sijaitsevan Euroopan kemikaaliviraston olevan tästä huippuesimerkki. Sen työntekijöiden vaihtuvuus on ollut kaikkien EU:n virastojen alhaisimpia.

Vapaavuoren mukaan kysely on myös tehty varsin aikaisessa vaiheessa ennen kuin Suomen delegaatio kävi Lontoossa keskustelemassa lääkeviraston johdon ja henkilöstön kanssa.

– Uskon, että jos Helsinkiin päädyttäisiin, meillä olisi paljon aikaa vakuuttaa ihmiset siitä, kuinka hyvä paikka Helsinki kuitenkin on.

Vapaavuori huomauttaa myös, että kokonaisuuteen vaikuttaa valtava määrä kriteereitä. Hänen mielestään ei voi sanoa, etteikö kyselyn tulos ollenkaan vaikuttaisi, mutta se on kuitenkin vain yksi tekijä monien muiden joukossa.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uskoo, että Lontoosta lähtö olisi hankalaa monelle työntekijälle, oli uusi sijoituskaupunki sitten mikä tahansa.

– Suurin osa haluaisi varmaan jatkaa siellä, mihin on elämänsä rakentanut, Sipilä sanoi eduskunnassa.

Sipilä korostaa, että Suomi tekee parhaansa yhdessä Helsingin kanssa viraston saamiseksi. Hän muistuttaa myös, että Suomella on jo iso kemikaalivirasto ja että lähes kaikki EU-jäsenmaat tavoittelevat nyt lääkevirastoa.

Lue myös:

    Uusimmat