Kisa EU:n lääkevirastosta karkaa pian – Suomi ei osaa päättää mihin kaupunkiin se tulisi

Suomi haluaa viraston, mutta ei osaa päättää minne.

EU:n lääkeviraston siirtäminen Britanniasta muualle Eurooppaan on herättänyt lähes kaikki jäsenmaat havittelemaan virastoa itselleen. Hakijoiden joukossa on myös Suomi, mutta matalalla profiililla.

Suomen ongelmana on, että hallitus ei ole onnistunut päättämään, mihin kaupunkiin virasto sijoitettaisiin.

Jo vuosia jatkunut jahkailu kotimaisen lääkeviraston Fimean päätoimipaikasta ei helpota päätöstä. Eurooppalaisen viraston olisi luontevaa sijaita samassa kaupungissa kansallisen viraston kanssa, mutta Suomessa käydään yhä kädenvääntöä siitä, hajasijoitetaanko Fimea Helsingistä Kuopioon.

Päätös pitäisi tehdä pian, sillä virastoa havittelevien maiden odotetaan jättävän hakemuksensa heinäkuun loppuun mennessä. Esimerkiksi Tukholman seutu ja Kööpenhamina ovat kampanjoissaan jo hyvässä vauhdissa.

Erityisasiantuntija Eija Pelkonen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) vahvistaa, että päätöstä sijaintipaikasta ei vielä ole tehty. Todellisia vaihtoehtoja on hänen mielestään kuitenkin vain yksi, Helsinki.

– Kiinnostusta on ollut myös maan sisällä, mutta jokaisen kannattaa käydä läpi kriteerit, joilla päätös tehdään, Pelkonen kehottaa.

Suomalaiskaupungeista kiinnostustaan ovat osoittaneet ainakin Turku ja Oulu.

Lääkeviraston hakeminen on kuulunut sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (ps.) vastuulle.

Lääketurvallisuus ohjaa päätöstä

Euroopan lääkevirasto toisi Suomeen noin 900 työntekijää perheineen ja kasvattaisi maan korkean osaamisen mainetta.

Lääkeviraston uudelleensijoittaminen on haastava projekti, koska lääketurvallisuutta valvovan viraston toiminta ei saa vaarantua.

Hakijamaat laitetaan järjestykseen joukolla kriteereitä, joista jatkuvuuden turvaaminen on todennäköisesti keskeisin.

Arvioinnissa painotetaan näillä näkymin kansainvälisen lentokentän läheisyyttä, perheille tarjottuja palveluita ja sitä, että kaupungista löytyy tarpeeksi majoitustilaa sadoille viikoittaisille kokousvieraille. Tarjolla pitää olla myös toimitilat hyvien yhteyksien päästä ja riittävä määrä asuntoja.

Kriteerilistasta on tarkoitus päättää huippukokouksessa ensi viikolla, ja itse sijaintipaikasta aikaisintaan syksyllä.

Suomella samat mahdollisuudet kuin muillakin

Suomen mahdollisuuksia heikentää se, että Helsingissä on jo iso kemikaalivirasto. Pelkonen STM:stä arvioi, että Suomella on kuitenkin samat mahdollisuudet kuin muillakin hakijamailla.

– Eihän tähän kampanjaan olisi lähdetty ellei olisi nähty, että Suomellakin on mahdollisuudet, Pelkonen sanoo.

Kampanjasuunnitelmat ovat hänen mukaansa jo lähes valmiina. Päättäjiin suunnattu kampanja ajoitetaan kesään ja alkusyksyyn, lähelle päätöksentekohetkeä.

Turussa uskotaan omiin mahdollisuuksiin

Varsinais-Suomessa ei niellä väitettä siitä, että mahdollisia sijaintipaikkoja olisi Suomessa vain yksi.

Turun kaupunkikehitysryhmän johtajan Pekka Sundmanin mielestä Turku täyttäisi vaaditut kriteerit hyvin. Hänen mielestään viraston merkitys Suomelle olisi suurempi, jos se sijoitettaisiin Helsingin sijaan Turkuun.

– Kööpenhaminassa tai Helsingissä on virastoja ja laitoksia jo vaikka kuinka paljon kuten myös ruuhkia ja logistisia ongelmia. Mitä lisäarvoa yksi virasto niille enää toisi, Sundman pohtii. 

Lue myös:

    Uusimmat