Mainos

Helsinki ryhtyi toimiin lääkeviraston saamiseksi: "Kun valtio ei saa päätettyä"

Helsinki tekee jo täyttä häkää hakemusta EU:n lääkeviraston saamiseksi kaupunkiin.

Asiasta tviittaava Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) huomauttaa, että kaupungin on ryhdyttävä toimiin etunojassa, "kun valtio ei saa (asiaa) päätettyä".

Hakemusaikaa on tämän kuun loppuun. EU-maiden on määrä äänestää marraskuussa siitä, mihin maahan lääkevirasto sijoitetaan. Lähes kaikki EU-maat tavoittelevat sitä, ja taistelusta ennakoidaan tiukkaa.

Lääkevirastoa isännöi parhaillaan Britannia. Brexitin myötä virastolle etsitään uutta sijoituspaikkaa.

EU-komissiolla on joukko periaatteita, joiden avulla se arvioi hakemuksia.

Kriteerinä on muun muassa mahdollisuus käynnistää viraston toiminta samana päivänä, kun Britannian EU-ero astuu voimaan. Viraston toimitilojen pitää sijaita hyvien kulkuyhteyksien päässä, kaupungissa pitää olla riittävästi majoitustilaa, kouluja viraston työntekijöiden lapsille ja työllistymismahdollisuuksia puolisoille.

Komissio ei kuitenkaan tee päätöstä, vaan tarjoaa vain vertailutietoa päätöksenteon tueksi. Yleisten asioiden neuvosto äänestää ratkaisusta marraskuussa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi juhannuksena, että Helsingillä on EU:n kriteereiden perusteella mahdollisuus menestyä kilvassa hyvin.

-Ei ole helppo päätös, kun on niin monta ehdokasta, Sipilä kuitenkin enteili tuolloin.

Suomella on ollut vaikeuksia päättää, mihin kaupunkiin se tavoittelee lääkevirastoa. Hallitus on odottanut asiassa sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (uv.) ehdotusta.

Päätöstä EU:n lääkeviraston sijaintipaikasta vaikeuttaa, että hallitus ei ole vieläkään sopinut, siirretäänkö kotimaisen lääkeviraston pääpaikka Kuopioon Helsingistä. EU:n lääkeviraston olisi luontevaa sijaita samassa kaupungissa.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.