Mainos

EU koolla lintuinfluenssan takia

Kreikassa tavattu lintuinfluenssaksi epäilty tapaus ei alustavien tutkimusten mukaan ole H5-viruksen aiheuttama, kertoo EU-komissio.

EU-maiden terveysministerit keskustelevat lintuinfluenssasta tänään epävirallisessa kokouksessa Britanniassa. Suomea edustaa peruspalveluministeri Liisa Hyssälä.

Lintuinfluenssan ihmiselle vaarallista muotoa on löytynyt jo Venäjältä, Romaniasta ja Turkista.

Sosiaali- ja terveysministeriön terveysosaston johtaja Tapani Melkas rauhoittelee kuitenkin tilannetta.

-Sekä Euroopan unioni että sen jäsenmaat ovat ryhtyneet määrätietoisiin toimiin, joilla pyritään ehkäisemään lintutaudin leviämistä. Se, että lintuinfluenssa leviää Euroopassa ei sinänsä merkitse sitä, että se muuttuisi helpommin ihmisestä ihmiselle tarttuvaksi muodoksi, Melkas totesi Huomenta Suomen haastattelussa.

Britannia suunnittelee hankkivansa lintuinfluenssarokotetta koko väestön kattaviin rokotuksiin tarvittavan määrän, ja Saksassa ja Itävallassa on puolestaan kerrottu siipikarjan ulkonapitokielloista.

Lintuinfluenssan leviämistä koitetaan ennustaa

Tauti leviää nopeasti - mutta miten ja minne, sitä yritetään nyt ennustaa eri menetelmillä.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan yksi ennakointitapa ovat muuttolintujen reitit. FAO pitää todennäköisenä, että Siperiasta saapuvat muuttolinnut kuljettavat taudin seuraavaksi Kaspianmeren, Mustanmeren ja Välimeren rannikoille. Idässä taudin uskotaan leviävän Intiaan ja Bangladeshiin. Erityisen todennäköisiä taudinkantajia ovat FAO:n mukaan vesilinnut.

Keski- ja Pohjois-Euroopan kannalta taudin torjunta etelässä on juuri tänä talvena erityisen tärkeää, sillä eri maailmankolkista saapuvat linnut talvehtivat usein samoilla alueilla. Näin tartunnat voivat levitä muuttoreitiltä toiselle.

Hyvä uutinen suomalaisille on se, että valtaosa Suomen vesilinnuista talvehtii läntisessä Euroopassa. Lisäksi Suomen vesilintukannassa on vain muutama laji, jonka on todettu voivan sairastua H5N1-virukseen.

EU: Alustavien tulosten mukaan Kreikassa ei lintuinfluenssaa

Kreikassa tavattu lintuinfluenssaksi epäilty tapaus ei alustavien tutkimusten mukaan ole H5-viruksen aiheuttama, kertoo EU-komissio.

Komissio ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että tautia esiintyisi Kreikassa.

Aasiassa uusia epäilyjä

Thaimaan viranomaiset ovat kertoneet jälleen uudesta lintuinfluenssan uhrista. Thaimaan pääministeri Thaksin Shinawatra kertoi, että testitulokset vahvistivat 48-vuotiaan miehen kuolinsyyn olleen H5N1-lintuinfluenssa.

-Hän sai lintuinfluenssatartunnan, koska hän oli teurastanut sairaan kanan ja syönyt sen, pääministeri selitti lehdistölle Bangkokissa.

Hyvin kypsennetyn kananlihan syömiseen ei asiantuntijoiden mukaan sisälly riskejä, mutta sairastuneen linnun käsittely altistaa tartunnalle.

Viranomaisten mukaan 48-vuotias uhri oli kotoisin Kanchanaburista, alueelta joka sijaitsee noin sata kilometriä länteen pääkaupungista Bangkokista. Maakunnassa on viime aikoina raportoitu uusista H5N1-influenssatapauksista siipikarjassa.

Kyseessä oli ensimmäinen lintuinfluenssan vaatima kuolemantapaus Thaimaassa noin vuoteen. Aiemmin maassa on kuollut tautiin 12 ihmistä.

Lintuinfluenssaan on kuollut Aasiassa yli 60 ihmistä. Uhreista 44 on saanut surmansa Vietnamissa, jossa tauti on alkanut muutaman kuukauden tauon jälkeen levitä uudelleen lintujen keskuudessa. Vietnamissa on rokotettu tautia vastaan miljoonia siipikarjalintuja.

Myös Kiina on kertonut uusista tartunnoista linnuissa. Ne on kuitenkin viranomaisten mukaan saatu rajattua.

Euroopan lisäksi myös Afrikassa on ilmoitettu uusista varotoimista tautia vastaan. Afrikan maista Sudan ja Tansania ovat ilmoittaneet kieltävänsä siipikarjan tuonnin maista, joissa lintuinfluenssaa on havaittu. Muuttolintujen pelätään kuitenkin kantavan lyhyen ajan sisällä tautia myös Afrikan mantereelle.

(MTV3-STT-Reuters)

(Kymmenen uutiset 20.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.