Tunteita herättävä keskustelu jatkuu: Onko viinien etämyynti sallittua vai ei? Näin STM vastaa polttavaan kysymykseen

Suomessa kohistaan jälleen alkoholin etämyynnistä – Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja kritisoi jyrkästi nykyisiä linjauksia 6:39
Suomessa kohistaan jälleen alkoholin etämyynnistä – Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja kritisoi jyrkästi nykyisiä linjauksia

Suomen alkoholilaki on puhuttanut viime päivinä aina EU-komission tasolla asti. Onko viinin etämyynti sallittua vai ei? Näin STM vastasi Kauppalehdelle. 

Euroopan komissio on pyytänyt Suomen viranomaisilta 11. helmikuuta 2021 lisätietoja liittyen enintään 5,5 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien juomien vähittäismyyntiä koskevaan sääntelyyn. 

Kyse on niin sanotusta Pilot-menettelystä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan julkisuudessa esitetyt tiedot ovat olleet käynnissä olevan Pilot-menettelyn osalta harhaanjohtavia.

Kauppalehti kysyi asiasta STM:ltä.

Mikä siinä on ollut harhaanjohtavaa?

– Julkisessa keskustelussa on puhuttu kovin laajasti siitä, että Suomen alkoholilaki olisi EU-oikeuden vastainen. Komission kysymykset koskevat aika rajattua osaa Suomen alkoholilaista, toteaa johtaja Jari Keinänen STM:stä

Koskeeko Pilot-menettely vain alle 5,5:n tilavuusprosentin juomia?

– Komissio toistaa tarkasti kysymysten koskevan alle 5,5 prosentin juomia, eikö se komission kirje ollut tiedotteen liitteenä?

Mikä on tilanne viinin etämyynnin suhteen, onko se Pilot-menettelyn ulkopuolella?

– Pilot-menettelyn kysymykset koskevat alle 5,5 prosentin juomia, eli niihin vastaamme. Jos viini on alle 5,5 prosentin, sitten koskee.

Onko viinien etämyynti nyt sallittua vai kiellettyä?

– Ei STM eikä komissio ole nyt tähän vastaamassa. Jos etämyynti-termiä halutaan käyttää, sellaisia tapauksia on ymmärtääkseni rikostutkinnassa arvioitavana.

Lue myös:

    Uusimmat