Mainos

EU-komissio julkisti kunnianhimoisen strategian

EU-komissio on tänään esitellyt Eurooppa 2020 -strategian, jolla autetaan EU:n taloutta elpymään ja valmistautumaan uuteen vuosikymmeneen.

Strategialla pyritään muun muassa nostamaan työllisten osuus 75 prosenttiin, lisäämään tutkimus- ja kehitysinvestointeja, vähentämään koulunkäynnin keskeyttävien osuus alle kymmeneen prosenttiin ja pienentämään köyhyysuhan alla elävien lukumäärää 20 miljoonalla vuoteen 2020 mennessä.

Komissio ei kuitenkaan halua tinkiä 20-20-20-ilmastotavoitteista. Strategian tavoitteisiin pyritään konkreettisin toimin sekä EU:n että jäsenmaiden tasolla.

Eurooppa 2020 on jatkoa vuonna 2000 luodulle Lissabonin strategialle, jonka piti tehdä EU:sta maailman kilpailukykyisin talous vuoteen 2010 mennessä. Tavoitteen saavuttamisessa epäonnistuttiin kuitenkin pahasti.

Komission nyt asettamat tavoitteet ovat hyvin samansuuntaisia kuin Lissabonin strategiassa, joka tavoitteli myös kolmen prosentin tutkimus- ja kehityspanostuksia. Työllisyystavoite on kovempi kuin Lissabonin strategiassa, sillä vuodeksi 2010 tavoiteltiin 70 prosentin työllisyysastetta.

Komission ehdottamien tavoitteiden saavuttamisessa riittää tekemistä, sillä vuonna 2008 EU-maat käyttivät 1,9 prosenttia bruttokansantuotteestaan tutkimus- ja kehitystyöhön. Työllisyysaste oli tuolloin 66 prosenttia. Talouden taantuma on sittemmin heikentänyt työllisyysastetta.

Eurooppa 2020 -strategia on kunnianhimoinen, ja komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso pyytää valtioiden ja hallitusten päämiehiä sitoutumaan strategiaan ja vahvistamaan sen kevään Eurooppa-neuvostossa. Komissio aikoo varmistaa, että sitoumukset muunnetaan tehokkaiksi toimiksi kentällä.

Katso Anne Sjöholmin analyysi

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.