Mainos

EU-komissio avaa ovea Islannille

EU-komissio aikoo suositella, että Islannin kanssa aloitetaan jäsenyysneuvottelut. Uutistoimisto Reutersin komissiolähteestä saaman tiedon mukaan EU-komissio antaa suosituksensa virallisesti ensi viikon keskiviikkona. Neuvottelujen aloittamisesta päättävät EU:n jäsenmaat. Niiden on oltava asiassa yksimielisiä.

EU on jo pitkään toivonut Islantia jäseneksi. Maan pahan talouskriisin seurauksena matkaan on kuitenkin tullut mutka: Islanti ei ole vielä saanut sovittua Britannian ja Hollannin kanssa, miten Islanti korvaa lähes neljän miljardin euron talletustappiot.

Britti- ja hollantilaissäästäjät menettivät rahaa, kun islantilainen Icesave-pankki kaatui. Britannian ja Hollannin hallitukset takasivat säästöt omille kansalaisilleen, ja peräävät nyt rahoja Islannilta. Ellei sopua synny, nämä maat eivät ole valmiita aloittamaan EU-neuvotteluja Islannin kanssa.

Islannin parlamentti päätti heinäkuussa hakea EU-jäsenyyttä erittäin tiukalla äänten enemmistöllä. Jäsenyysneuvotteluiden arvioidaan kestävän vuodesta kolmeen. Kun neuvottelutulos on valmis, Islanti järjestää liittymisestä kansanäänestyksen. Islantilaisia huolestuttaa eniten kalastuksen ja maanviljelyksen tulevaisuus.

Islannin kurja taloustilanne on lisännyt kiinnostusta EU:ta kohtaan, ja keväällä tehdyn mielipidemittauksen mukaan 60 prosenttia kannattaa liittymistä unioniin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.