Mainos

EU-kokous: Talouskriisi ei ole vielä ohi

EU-maiden johtajat varoittavat, että talouskriisi ei ole ohi, vaikka euroalueen maissa on sovittu pankkeja tukevista toimista. Brysselissä parhaillaan huippukokouksessa olevien unionimaiden mukaan vasta vähitellen selviää, miten työpaikkojen ja kasvun käy EU-alueella.

Pankkikriisi ja ilmastokysymykset olivatkin pääaiheina tänään alkaneessa kokouksessa. Pankkikriisi ja taloudellinen laskukausi uhkaavat vesittää Euroopan unionin kunnianhimoisia ilmastotavoitteita. Osa jäsenmaista katsoo, ettei päästöjen vähentämiseen ja uusiutuvan energian lisäämiseen ole vaikeassa tilanteessa varaa.

Suomen mielestä yhdessä sovituista tavoitteista ei pidä kuitenkaan antaa tuumaakaan periksi. Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Euroopan tulisi nyt nimenomaan panostaa uuteen ympäristöteknologiaan, jolle on luvassa huikeat markkinat maailmalla.

- Meidän ei missään tapauksessa pidä antaa periksi ilmasto- ja energiapolitiikassa, Vanhanen sanoi ennen kokouksen alkua. Hän muistutti, että Suomi nousi omasta lamastaan 1990-luvulla juuri uusiin aloihin panostamalla.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen oli samoilla linjoilla.

- Ymmärrän paineet, mutta yleensä ympäristötavoitteet on ensisijaisia. Toivottavasti ei tarvitse tehdä mitään, mikä vie tätä ympäristöasiaa taaksepäin, hän pohti.

Ilmastopaketti yhä levällään

Suomen kanssa samaa mieltä olivat muun muassa Britannia ja Ruotsi. Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt arvioi, että osa EU-maista yrittää käyttää rahoituskriisiä tekosyynä ympäristökeskustelun lykkäämiselle.

Britannian pääministerin Gordon Brownin mukaan nyt ei ole aika hylätä ilmastotavoitteita, jotka ovat pikemminkin osa talouskriisin ratkaisua.

EU-johtajat sopivat viime vuonna, että hiilidioksidipäästöjä vähennetään viidenneksellä vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi uusiutuvien energialähteiden osuus tulisi nostaa energiantuotannossa viidennekseen.

Paketin yksityiskohdista ei kuitenkaan ole vielä sovittu, ja vaikeat neuvottelut ovat yhä levällään. Koko paketin tulisi olla valmis vuoden loppuun mennessä, mutta Brysselissä sopua ei ollut vielä luvassa.

Suomelle tärkeää väännössä on muun muassa, ettei metsäteollisuus joudu päästökaupan vuoksi maailmanlaajuisessa kilpailussa heikompaan asemaan.

Talouskriisi häivytti Lissabonin sopimuksen taustalle

Lissabonin sopimus jäi sivurooliin EU-huippukokouksessa, kun maailmanlaajuinen rahoituskriisi nousi tapaamisen pääaiheeksi. Unionin uudistamissopimukselle uhrattiin kokouksessa vain muutama minuutti, kun taas talouskriisistä keskusteltiin huomattavasti pitempään.

Irlannin piti alun perin kertoa huippukokouksessa, miten maa aikoo ratkaista pattitilanteen, joka syntyi kun Lissabonin sopimus hylättiin kesäkuisessa kansanäänestyksessä. Esitystä odotettiin mielenkiinnolla, sillä kansanäänestystulos lamautti unionin kehityksen.

Irlannin ulkoministeri ilmoitti kuitenkin viime viikolla, ettei maa ole vielä löytänyt ratkaisuesitystä umpikujaan. Talouskriisi oli tässä suhteessa Irlannille suotuisa, sillä se antoi EU-johtajille muuta ajateltavaa.

Puheenjohtajamaa Ranska on asettanut tavoitteekseen, että se löytää joulukuun huippukokoukseen mennessä unionimaille yhteisen tien uudistussopimukseen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.