Mainos

EU-johtajilta tuki Holkerille

Kosovon väkivaltaisuudet on tuomittu painokkaasti.

EU-maiden johtajat ilmaisevat tukensa Harri Holkerille, joka johtaa YK:n väliaikaishallintoa levottomuuksien repimässä Kosovossa. Brysselissä koolla oleva EU:n huippukokous tulee myöhemmin iltapäivällä hyväksyttävissä päätelmissä tuomitsemaan painokkaasti Kosovon väkivaltaisuudet.

Päätelmäluonnoksen mukaan EU-maiden johtajat tukevat vahvasti Holkeria ja Kfor-joukkoja, jotka pyrkivät rauhoittamaan tilanteen. Etnisistä jännitteistä puhjenneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut lukuisia ihmisiä.

Huippukokous tulee vetoamaan väliaikaisen hallinnon osapuoliin, jotta Kosovossa päästäisiin pikaisesti rauhanomaiseen jälleenrakennukseen. Vetoomuksessa nimetään erikseen albaanijohto. Samalla korostetaan, että EU on sitoutunut takaamaan alueella turvallisuuden ja demokratian.

Venäjä-suhteita vauhditetaan

Huippukokous pyrkii vauhdittamaan EU:n ja Venäjän välisiä suhteita. Päätelmissä tullaan vaatimaan, että yhteistä kumppanuus- ja yhteistyösopimusta voidaan soveltaa kaikissa jäsenmaissa ehdoitta toukokuun alusta alkaen.

Sekä kauppaa että poliittista vuoropuhelua lujittavaa PCA-sopimusta luonnehditaan suhteiden kulmakiveksi. EU-maiden johtajat muistuttavat, että laajentuminen nivoo Venäjän nykyistä tiiviimmin unioniin. Turvallisuuden ja yhteistyön kehittäminen edellyttää, että etenkin uudet uhat ja selkkaukset lähialueilla kyetään torjumaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.