EU-johtajat pohtivat ratkaisuja Euroopan puolustuksen vahvistamiseen

3:50imgEU-johtajat pohtivat ratkaisuja Euroopan puolustuksen vahvistamiseen.
Julkaistu 26.06.2025 22:27
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

EU-maiden johtajat ovat pohtineet keinoja Trumpin asettamien korkeiden tullimaksujen välttämiseen.

EU-maiden johtajat ovat kokoontuneet Brysseliin antaakseen komissiolle suuntaviivat Yhdysvaltojen kanssa käytäviin kauppaneuvotteluihin. Tavoitteena on välttää presidentti Donald Trumpin asettamat korkeat tullimaksut.

Esillä ovat myös Nato-kokouksen vaikutukset Euroopalle, sekä uudet Venäjänvastaiset pakotteet, joita Unkari ja Slovakia vastustavat.

Eurooppa-kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen kommentoi Brysselistä, että kauppaneuvottelujen aikataulut alkavat olla tiukkoja. Jos kauppasopimusta ei synny ennen 9. heinäkuuta, astuvat Trumpin määräämät 50 prosentin laajat tuontitullit tuolloin voimaan. 

– Tai jos Trump ei päätä päiväärän lykkäämisestä. Nyt ihan viimeisimmät tiedot kertovat, että Valkoisessa talossa saattaa olla valmiutta tähänkin. Komissio hakee jäsenmaiden johtajilta ennen kaikkea ohjeistusta siitä, miten paljon näissä hitaasti edenneissä neuvotteluissa voidaan hyväksyä Yhdysvaltain vaatimuksia. 

Osa maista painottaa sitä, että sopimus pitää saada aikaan melkein hinnalla millä hyvänsä, kunhan tullien aiheuttamat isot vahingot vältetään. 

Lue lisää: EU-huippukokous alkaa – Unkari jarruttaa taas Venäjä-pakotteita

Puumalaisen mukaan varsinkin Ranska edustaa tiukempaa linjaa siinä, ettei pidä antaa periksi, vaan yrittää Euroopan kannalta mahdollisimman hyvää kauppasopimusta.

– Siitä kuitenkin on laaja yksimielisyys, että jos kovat tullit tulevat voimaan, niin EU:n on tehtävä myös vastatoimia, Puumalainen sanoo. 

Kokouksen aluksi käytiin keskustelu puolustuksen vahvistamisesta, joka oli suoraan jatkoa edellisenä päivänä päättyneelle Nato-kokoukselle. 

– Yksi tarkoitus täällä oli näyttää Yhdysvalloille vielä kertaalleen, että Eurooppa on tosissaan ottamassa puolustusvastuuta, Puumalainen sanoo. 

Tuoreimmat aiheesta

EU