EU ja Norja sopuun maakaasun myyntikiistasta

Sopimuksen odotetaan parantavan maakaasumarkkinoiden kilpailua ja rakennetta.

Euroopan unioni ja norjalaiset maakaasun toimittajat sopivat eilen norjalaisen maakaasun kartellimyyntiä koskeneen kiistansa.

Statoil ja Norsk Hydro sekä muut maakaasuyhtiöt sitoutuivat kirjallisesti luopumaan Norjassa pitkään harjoitetusta maakaasun hinta- ja myyntiyhteistyöstä. Statoil ja Norsk Hydro sitoutuivat lisäksi toimittamaan neljän vuoden aikana markkinoille uusille asiakkaille 15,2 miljardia kuutiometriä maakaasua. Määrä vastaa noin viittä prosenttia norjalaisen maakaasun kokonaismyynnistä.

Sopimuksen toivotaan parantavan maakaasumarkkinoiden rakennetta ja kilpailua. Voimassa olevien vanhojen pitkäaikaisten kaasusopimusten tarkistamisesta on neuvoteltava erikseen, kun sopimus tulee tarkistettavaksi. Useimmat sopimukset ovat voimassa vielä monia vuosia ja sisältävät yleensä hintojen tarkistamista koskevia sopimusehtoja.

Kilpailukomissaari Mario Monti sanoi olevansa erittäin tyytyväinen kiistan päätökseen. Norja vastaa noin kymmenestä prosentista EU:n maakaasun kulutuksesta.

-Sitoumukset tukevat osaltaan maakaasun yhtenäismarkkinoiden luomista Euroopassa, koska eurooppalaiset maakaasun ostajat voivat nyt valita useammasta norjalaisesta kaasuntoimittajasta. Ne helpottavat lisäksi uusien toimitussopimusten tekemistä, sanoi Monti.

Kiistassa oli kyse maakaasun yhteismyynnistä Norjasta yhden myyjän eli Kaasualan neuvottelukomitean GFU:n kautta. GFU:n päätehtävänä oli sopia ostajien kanssa kaikkien toimitussopimusten ehdoista kaikkien norjalaisten maakaasun tuottajien puolesta. Komitea perustettiin Norjan valtion määräyksestä ja kaasua myytiin sen kautta EU:hun ainakin vuodesta 1989 alkaen.

EU:n komissio aloitti muodollisen menettelyn GFU:ta vastaan viime kesänä, koska se katsoi komitean toiminnan olevan EU:n kilpailulainsäädännön ja Euroopan talousaluesopimuksen vastaista.

GFU muodostui kahdesta pysyvästä jäsenestä eli Statoilista ja Norsk Hydrosta, jotka ovat Norjan tärkeimmät maakaasun tuottajat. Siinä oli ajoittain jäseninä myös muita maakaasun tuottajia.

GFU:n pysyvien jäsenten lisäksi kartellimyynnin lopettamiseen sitoutuivat kuusi GFU:n neuvottelemien sopimusten piiriin kuuluvaa yritysryhmää ja muut maakaasuyhtiöt, joita vastaan EU oli aloittanut kilpailututkimuksen. Kuuden yrityksen ryhmässä ovat ExxonMobil, Shell, TotalFinaElf, Conoco, Fortum ja Agip.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat