EU-huippuvirkaan pyrkivä Alexander Stubb arvioi unionin tulevaisuutta : "EU:han on jatkuvaa kriisinhallintaa – Mennään yhdestä kriisistä toiseen"

EU-komission puheenjohtajakisaan viime viikolla ilmoittautunut Alexander Stubb (kok.) vieraili eilen Peter Nymanin talk show -vieraana.

Keskustelunaiheeksi nousivat muun muassa Euroopan unionin ja koko Euroopan tulevaisuus.

– EU:han on jatkuvaa kriisinhallintaa. Mennään yhdestä kriisistä toiseen, Stubb kiteytti omista tavoitteistaan puhuessaan.

Stubbin mukaan Eurooppaa on viimeisen sadan vuoden aikana dominoinut kolme ideologiaa – fasismi, kommunismi ja liberalismi.

– Fasismi kuoli vuonna 1945, kommunismi vuonna 1989, ja toivon, että liberalismi ei aloittanut kuolinkamppailua vuonna 2016 Brexitin ja Donald Trumpin myötä. Käytännössä yritän nousta barrikadeille ja puolustaa eurooppalaisia arvoja.

"Euroopasta on tulossa Kiinalle uusi Afrikka"

Stubb korosti, että populismia ja mahdollisesti esimerkiksi maahanmuuttoon liittyviä pelkotiloja on ymmärrettävä.

Globaaleista haasteista puhuttaessa Stubb myös totesi joskus kirjoittaneensa, että "Euroopasta on tulossa Kiinalle uusi Afrikka" ja että Kiinan kanssa on oltava varuillaan.

– Yhdysvallat on tällä hetkellä jättämässä maailmanpoliittisen kentän. Syntyy valtatyhjiö, ja joku tulee sen valtatyhjiön täyttämään, Stubb totesi.

Katso yltä syvääluotaava haastattelu Alexander Stubbin näkemyksistä kansainväliseen kehitykseen ja EU-politiikkaan liittyen!

Lue myös:

    Uusimmat