Kärkiehdokaskandidaatit väittelyssä: EU:n arvot uhattuna sisältä ja ulkoa – Stubb: "Maahanmuuttokriisi oli pelottavinta urallani"

Ehdokkaat väittelivät messukeskuksessa 0:49

EPP:n kärkiehdokkaaksi kevään eurovaaleihin pyrkivät Alexander Stubb ja Manfred Weber kohtasivat alkuillasta Messukeskuksessa kampanjan ainoassa väittelytilaisuudessa. Ehdokkaat olivat pääosin samoilla linjoilla. 

Keskustelussa nousivat esiin muun muassa Euroopan unionin arvot ja maahanmuutto.

– Avainkysymys on, kuinka voimme vastata populismiin ja ääriliikkeisiin Euroopassa. Vastaukseni on, että meidän on saatava uudelleen yhteys  ihmisiin, kuunnella heidän huoliaan ja olla kiinnostuneita heidän peloistaan ja huolistaan ja antaa niihin kunnon vastauksia, ennakkosuosikkina pidetty Weber sanoi.

Stubbin mielestä EU on olemassa neljän tärkeän asian takia: rauhan, taloudellisen menestyksen, vakauden ja turvallisuuden. Kahden ensimmäisen kohdalla on Stubbin mukaan onnistuttu.

– Vakaudessa epäonnistuttiin eurokriisin yhteydessä ja turvallisuudessa epäonnistuttiin siirtolaiskriisin yhteydessä, hän sanoi.

– Monet puhuvat populismin noususta, olen samaa mielestä. Mutta meidän ei pidä syyttää ihmisiä, jotka ovat äänestäneet populisteja, vaan katsoa itseämme peilistä ja miettiä, mitä teimme väärin.

Arvot uhattuna ulkoa ja sisältä

Molempien mielestä EU:n arvoja uhataan sen ulko- ja sisäpuolelta. Stubb mainitsi tässä yhteydessä Venäjän ja Kiinan sekä Puolan ja Italian. Unkaria, jonka valtapuolue Fidesz on EPP:n jäsen, hän tai Weber ei tässä yhteydessä maininnut. Sen puheenjohtaja pääministeri Viktor Orban osallistuu Helsingin puoluekokoukseen.

– Emme voi uskottavasti kritisoida muita niistä asioista, jotka eivät ole EU:n sisällä kunnossa, Weber sanoi.

Maahanmuutto puhutti

Yhtä mieltä oltiin myös siitä, että maahanmuutosta sopiminen koko Euroopan yhteinen kysymys, jossa on löydettävä yhdessä ratkaisu. 

Stubb sanoi, että EU:lla pitää olla vahva raja ja toimiva vastuunjakojärjestelmä humanitäärisessä maahanmuutossa.

– Pitää myöntää, että poliittisen elämäni pelottavin hetki oli maahanmuuttokriisi. Olin pääministeri ja myöhemmin valtiovarainministeri. Se oli yksi niistä hetkistä, joissa tajusin, että tilanne ei ole hallinnassa, Stubb sanoi kertoen Eurooppa-neuvoston tunnelmista vuonna 2015.

Lue myös:

    Uusimmat