Mainos

Etujärjestö: Lastensuojelu on ylikuormitettu

Yhdellä lastensuojelun työntekijällä on keskimäärin liian paljon lapsia vastuullaan, sosiaalityöntekijöiden etujärjestö Talentia tiedottaa.

Järjestön mukaan nykyinen mitoitus suurimmissa kaupungeissa on 60 lasta yhtä työntekijää kohti, kun Talentia suosittaa 20-30:tä lasta.

Työnantajan tulisi järjestön mukaan tarjota työntekijöilleen edellytykset työnteolle varmistamalla riittävät resurssit. Juridista vastuuta palvelujen toimimattomuudesta ei myöskään järjestön mukaan pidä kaataa työntekijän niskaan, koska nämä eivät itse ole voineet vaikuttaa palvelujen heikennyksiin.

Myös sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran mukaan lastensuojelussa on ollut valtavia puutteita ainakin vielä pari vuotta sitten.

Valvira teki lastensuojelun henkilöstöselvityksen viimeksi vuonna 2013. Selvityksessä havaittiin useita puutteita henkilöstön kelpoisuudessa ja henkilöstöä oli töissä liian vähän suhteessa asiakkaiden määrään. Pahimmillaan joissakin kunnissa oli 100 lasta yhtä lastensuojelun työntekijää kohti, valvontavirastosta kerrotaan. Maksimimäärän pitäisi Valviran mukaan olla 40, jotta työtä voi vielä tehdä huolellisesti ja laadukkaasti.

Valvira valmistelee parhaillaan ensi vuoden valvontaohjelmaa. Arvioinnissa on toissavuotisen selvityksen toistaminen, jotta nähtäisiin, onko puutteet korjattu.  

Kaksi sosiaalityöntekijää tuomittiin tänään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ns. Vilja Eerikan virkarikosjutussa.

8-vuotias tyttö kuoli pitkään jatkuneen väkivallan seurauksena kotonaan äitienpäivänä 2012. Tytön kohtelusta oli tehty lukuisia lastensuojeluilmoituksia, mutta ne eivät pelastaneet tyttöä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja